De pluimveemarkt in India is volop in beweging. Kijkend naar de toekomst liggen daar vele mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen. De binnenlandse markt is vertoont een sterk groei mede omdat de overheid in zet op zelfvoorziening. Voor veel bedrijven liggen er kansen maar verwacht niet dat je er snel zaken kunt doen.

Wie geduld heeft in zaken doen heeft goede kansen om succesvol te zijn in India. Dat bleek tijdens het rondetafel gesprek op 27 september in het Poultry Expertise Centrum in Barneveld. Deze bijeenkomst voor DPC-leden was belegd in samenwerking met het Nederlands Business Support Office (NBSO)  in Hyderabad, India. Dit bureau heeft in opdracht van het DPC een strategie geschreven over hoe de Indiase markt het best benaderd kan worden om succes te hebben. De Trade and Investment Commissioner van het NBSO, de heer Ajay Justin Odathekal, presenteerde het rapport en schetste  de grote mogelijkheden die het immens grote land India te bieden heeft, zeker op het gebied van de pluimveehouderij. Het land heeft 1,33 miljard inwoners en is wat de dierlijk eiwit behoefte betreft vooral aangewezen op vis en pluimvee. De Indiase economie groeide vorig jaar met 6,7 procent en zal naar verwachting dit jaar 7,3 procent bedragen.

Zelfvoorziening

In India is de consumptie van eieren per hoofd van de bevolking de afgelopen 5 jaar gestegen van 30 naar 68 eieren per jaar en de consumptie van pluimveevlees steeg van 400 naar 2500 gram per jaar. Voedingsdeskundigen adviseren echter een minimum van 180 eieren en 2500 gram vlees voor een gezond volwassen mens.  Op dit moment ligt de jaarlijkse pluimveevleesproductie van India ligt op ongeveer 3,8 miljoen ton(3000 slachtkuikens) en de eierenproductie op 88,1 biljoen stuks ofwel bijna  4 miljoen ton van 260 miljoen leghennen. Deze volumes zullen door de toenemende welvaart en de groeiende midden klasse in de komende jaren sterk moeten groeien om aan de binnenlandse vraag te kunnen blijven voldoen, zo zei Dr. R.N. Chatterjee, directeur pluimveeonderzoek van het Indian Council for Agriculture Research (ICAR) in zijn presentatie. Hij benadrukt dat de Indiase overheid een sterke nadruk legt op zelfvoorziening en het stimuleren van backyard farming. Dat geldt zowel voor de voedsel- als wel voor de voervoorziening. Bovendien streeft ze naar het verdubbelen van de inkomens in de landbouw.  Het implementeren van nieuwe technologieën staat hoog in het vaandel van de overheid, maar merkt daarbij ook dat dierwelzijn en milieu niet uit het oog mogen worden verloren. De consumenten stellen meer en meer vragen en hebben zo hun eisen. Om aan een groeiende vraag te kunnen blijven voldoen zal meer kennis en ondersteuning nodig zijn. Dat biedt volgens Dr. Chatterjee vooral voor bedrijven actief op het terrein van voeding, gezondheid en huisvesting kansen.

Schakel locals in

Waar vele jaren terug de pluimvee-industrie zich het meest ontwikkelde in het Midden en Noorden van India zien we in de laatste decennia een verschuiving naar het klimatologisch mildere zuiden (Fig. 1 en 2) . Bij die ontwikkeling maken Indiase ondernemers graag gebruik van Nederlandse kennis. Vooral op het gebied van diervoeding scoren de Nederlanders goed om dat ze zeer goed ingewijd zijn in het gebruik van uiteenlopende  voergrondstoffen. Met die boodschap stak Selvan Kannan, voormalig directeur van Trouw Nutrition in India, de Nederlandse veevoer deskundigen een pluim op de hoed. Maar zei tegelijk dat men niet erg bereid is om voor die kennis te betalen, omdat de kosten veelal te hoog zijn.

Kannan benadrukte dat  India een continent is met 23 talen en veel dialecten. Elke regio heeft een andere cultuur en daarom moet je de locale business taal en gewoonten kennen voordat je er zaken kunt doen. Het kopiëren van strategieën van het ene land of streek naar het andere gaat niet werken, en daarom is het zinvol om locals in te schakelen bij het ontwikkelen van nieuwe markten. Accepteer daarbij dat ‘ja’ niet altijd ‘ja’ is en dat een contract altijd beschouwd wordt als een document dat veranderd kan worden. Het meest belangrijk voor zaken doen in India is volgens Kannan is dat je gebruik maakt van een boekhouder die zowel de Indiase wet als de Nederlandse wet kent. Daarnaast moet je je goed verdiepen en de werkelijke vraag van de klant en bereid zijn jouw service en producten aan te passen aan de locale condities. Let wel, zo beklemtoonde hij, India biedt vele kansen, maar neem de tijd en verwacht geen snel succes.

Figuur 1: De vleeskuiken productie In India is merendeels geconcentreerd in 5 deelstaten, samen hebben ze >50% van de nationale productie

 

Figuur 2: De eierenproductie in India is merendeels geconcentreerd in 3 deelstaten, samen hebben ze 50%+ van de totale productie

DPC en VIV worldwide luiden ook het komende nieuwe jaar graag weer gezamenlijk met u in. U bent dan ook, met uw collega’s, van harte uitgenodigd voor de Nieuwjaarsbijeenkomst 2019 op woensdag 9 januari a.s.

Boerderij Mereveld

Mereveldseweg 9, Utrecht

Aanvang: 15.30 uur

Afsluiting: 19.00 uur

Inmiddels is deze traditionele start van het jaar uitgegroeid tot dé nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Pluimveesector. Wij verwachten dan ook weer een grote opkomst. Tevens praten DPC en VIV worldwide u deze middag kort bij omtrent de activiteiten in 2019 welke voor u op stapel staan.  

Meld u graag tijdig aan via deze link: https://www.formdesk.com/dutchpoultrycentre/nieuwjaarsreceptie2019. Dit is ook van belang met oog op de catering. Mocht u onverwacht toch niet aanwezig zijn, wordt het zeer gewaardeerd als u ook dat laat weten.

Tot ziens op woensdag 9 januari 2019! 

Vriendelijke groet,

Jan Wolleswinkel                                               Ruwan Berculo
Voorzitter DPC                                                   Director VIV worldwide

Op donderdag  22 november 2018 wordt de Eindejaarbijeenkomst georganiseerd. 

 
Recent is de toekomstvisie van de minister van LNV gepresenteerd: Nederland als koploper in kringlooplandbouw.  Tijdens de bijeenkomst willen we stilstaan bij het begrip "Circulaire voedselproductie en de betekenis voor de pluimveesector". Een 3-tal inleiders zullen vanuit verschillende perspectieven (landelijke overheid, onderzoek, regionale overheid) hun visie op het onderwerp neerzetten, gevolgd door een panel discussie. 

De bijeenkomst zal worden gehouden in DE WESTERBOUWING, Westerbouwing 1, 6862 VV Oosterbeek. U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom. De bijeenkomst is voor leden gratis. Niet-leden betalen €25.
 
Programma
15.30 Ontvangst
16.00 Opening door Jan Wolleswinkel, Dutch Poultry Centre
16.10 Inleiding door Mark de Bode, Ministerie van LNV
16.35 Inleiding door Theun Vellinga, Wageningen Universiteit & Research
17.00 Inleiding door Jan Buys, Provincie Noord Brabant
17.25 Pauze
17.35 Panel discussie
18.00 Napraten onder genot van hapje en drankje
19.30 Einde

U kunt zich aanmelden d.m.v. deze link: https://www.formdesk.com/dutchpoultrycentre/aanmeldingeindejaars2018

Voorafgaande aan de VIV- China organiseerde de Chinese organisatie voor eendenhouderij  op 16 september j.l. de “First VIV-Conference between China and the Netherlands on healthy breeding of Duck”.  Dutch Poultry Centre was door de organisatie gevraagd om mee te denken in de dag opzet en een aantal sprekers aan te dragen.

Het werd een dag vullend programma met o.a. 5 Nederlandse sprekers vanuit de DPC leden. Daarnaast was er een levendig discussie forum.  Er werden ongeveer 100 bezoekers verwacht maar het werden meer dan 250 bezoekers. Voor de deelnemende bedrijven ook een mooi platform om zich te presenteren. De aftrap aan het begin van het congres werd trouwens mede gedaan door het DPC bestuurslid Ruwan Berculo van de VIV.

De Chinese overheid wil de eenden houderij op een aantal punten verbeteren. Dan gaat het om de milieu aspecten, medicijn gebruik,  de voedselveiligheid en ecologische aspecten van de houderij.

Dat betekent o.a. dat de eenden naar binnen moeten. De houderij buiten levert een enorme belasting van het milieu op.  Diverse onderzoeken werken gepresenteerd over de manier waarop de dieren dan het beste gehouden kunnen worden. Daaruit kwam de houderij in kooien net iets beter uit dan grondhuisvesting. Op het punt van medicijngebruik en voedselveiligheid leveren die ook een plus op.

De DPC leden presenteerden zich ook als ware probleem oplossers. Ze focusten zich vooral op minder sterfte en beteren resultaten in diverse processen, zoals de productie van broedeieren, het transport van eendaags kuikens, de huisvesting en het slachtproces . Dat leidt tot minder verlies en betere groei  en daarmee ook tot verbetering van de aspecten waar de Chinese overheid de sector toe wil aanzetten. Naast de verbetering van de houderij werd vanuit één van de DPC leden ook het verwerken van mest naar voren gebracht. Mest is dan geen probleem meer maar een nuttig product.

De organisatie van deze conferentie is, gesterkt door de grote belangstelling, zeker van plan om ook een tweede conferentie te organiseren.  Wanneer dat gaat gebeuren is nog onderwerp van gesprek, alhoewel al met DPC is gesproken over haal deelname aan het vervolg.

eendenseminar 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

eendenseminar 3

In juli 2018 heeft FOODMATE BV de nieuwe locatie in Numansdorp in gebruik genomen.

Op 31 oktober 2018 hadden wij het voornemen om ons Marktcafé daar te organiseren. Uiteraard op uitnodiging van de directie van FOODMATE BV.

Helaas is er vertraging ontstaan bij een aantal zaken die nog geregeld moeten worden.  Het bedrijf wil graag een optimaal beeld geven van de nieuwe vestiging en dat is momenteel nog niet mogelijk.

In overleg met David Hazenbroek, CEO van FOODMATE BV is daarom besloten de bijeenkomst van 31 oktober 2018 uit te stellen naar volgend jaar.

©2015 Dutch Poultry Centre