Broeden en dieren
Vlees en eieren
Voer en additieven
Gezondheid
Huisvesting
Productverwerking
Dienstverlening

Nieuws - Preferred Partners

ForFarmers: Stevig inzetten op innovatieve voerconcepten en data-analyse op boerenerf

Veevoerconcern ForFarmers heeft de ambitie om de komende vijf jaar haar marktposities in de bestaande thuismarkten uit te bouwen en de activiteiten buiten Nederland uit te breiden. De uitbouwing van de thuismarkten denkt het voerconcern te kunnen realiseren door het leveren van innovatieve voerconcepten en het zwaarder inzetten van digitalisering van bedrijfsprocessen, zowel op het boerenerf als bij de onderneming zelf. Dit maakte de veevoerspecialist dinsdag bekend in aanloop naar zijn beleggersdag, waar het zijn nieuwe strategie voor de komende vijf jaar zal presenteren.

‘Klantgericht tegen de laagste kosten’

ForFarmers wil het verschil maken met de concurrentie door klantgericht te zijn tegen de laagste kosten. Innovatieve voerconcepten staat daarbij centraal. Als voorbeeld noemt het voerbedrijf het gebruiken van meer reststromen uit de voedingsindustrie. Ook zet de onderneming stevig in op het verbeteren van de voederconversie, waarbij meer productie wordt gehaald met minder voer.Ook stelt ForFamers bij de productie van voer en van dierlijke eiwitten het verminderen van de CO2-uitstoot centraal.

Stap buiten Europa

Naast de focus van de al bestaande marktpositie, wil ForFarmers groeien door overnames in bestaande markten en in nieuwe groeimarkten. De doelstelling is om in 2025 in zeven landen actief te zijn. Daarbij sluit het beursgenoteerde bedrijf de stap buiten Europa niet uit. Op dit moment heeft ForFarmers activiteiten in vijf landen; Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Polen. Vooral voor Polen ziet de onderneming kansen om uit te breiden.

forfarmers lochem aanvoer grondstoffen schepen e m 2. detail

De Gier Drive Systems Gears Up!

Samen met onze partners werken aan en gebruikmaken van de beste aandrijfoplossingen voor de internationale tuinbouw, de intensieve veehouderij, gewasbewaring en de utiliteit! Daar staat het nieuwe Let’s Gear Up van De Gier Drive Systems voor. De Gier maakte naast een sterk gestegen omzet de afgelopen jaren een enorme transformatie door. Met een onderzoek naar klantwaarde als basis voor verbetering presenteert De Gier met trots het nieuwe De Gier: Let’s Gear Up!

Enorme transformatie

De transformatie bij De Gier startte zo’n drie jaar geleden. Algemeen directeur Rob Sandberg: ”Met het groeien van de wereldbevolking en de toenemende aandacht voor het buitenland in Nederlandse agrarische oplossingen en toepassingen, verwachten we de komende jaren verdere groei. We hebben dan ook besloten om te investeren in een groter vloeroppervlak, betere en moderne productieapparatuur en geheel nieuwe en ultra moderne assemblagelijnen. Daarnaast hebben we sterk ingezet op verbetering van onze logistiek.”

Klantwaarde

Met het verbeteren van de productie en de logistiek waren we er nog niet. Sales en Marketing directeur Wouter Heezen: “Eind vorig jaar hebben we ook besloten om onder de klanten een onderzoek te doen naar klantwaarde. Daaruit bleek dat we goed scoorden op kwaliteit van de producten, leverbetrouwbaarheid, responstijd op vragen, garantietermijn en levensduur, klantfocus en de vertrouwensrelatie. Maar we werden natuurlijk wel flink aangesproken op onze online en offline productinformatie. We wisten eigenlijk ook wel dat daar een verbeterpunt zat….”

Let’s gear Up!

“Om de transformatie dan helemaal compleet te maken hebben we besloten om het merk De Gier beter en anders op de kaart te zetten. We wilden meer visualiseren en aangeven wat de meerwaarde is van onze oplossingen. Omdat onze medewerkers, het meedenken en het persoonlijke contact worden gewaardeerd, wilden we het merk ook een persoonlijk ‘smoel’ geven. Daarnaast moest de uitstraling van het merk overeenkomen met de kwaliteit van onze producten. In combinatie met een uitmuntend productieapparaat, uitstekende logistiek, een vernieuwde website met heldere productinformatie op verschillende niveaus en talen, zijn we helemaal klaar voor de volgende stap. Met het Let’s Gear Up en een knipoog naar onze focus op aandrijftechniek, nodigen we iedereen uit om samen met ons voor de beste aandrijfoplossingen te gaan. Maak dan ook kennis met het nieuwe De Gier!”

Nieuwe topman Moba Barneveld

bron: https://barneveldsekrant.nl/

BARNEVELD Edwin Bolwerk is benoemd tot de nieuwe topman van de Moba Group in Barneveld. De algemeen directeur (ceo) is 1 mei begonnen, meldt het bedrijf, wereldmarktleider in machines voor sorteren, verpakken en verwerken van eieren.

Bolwerk heeft volgens Moba ruim 25 jaar ervaring op het gebied van senior management en was het laatst werkzaam als algemeen directeur (ceo) van Nedcon in Doetinchem, een bedrijf dat oplossingen voor magazijnopslag ontwerpt, produceert en installeert. Daarvoor was hij werkzaam als directeur bij Vanderlande Industries in Veghel, een bedrijf dat is gespecialiseerd in transportsystemen voor interne logistiek.

28146baf 0f46 40f5 ab8c 4c5cc8f0cc88

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEIDERSPOSITIE ,,Na een grondige zoektocht zijn wij blij dat we Edwin bij Moba mogen verwelkomen. Met hem hebben wij de juiste persoon gevonden om het bedrijf naar de toekomst te leiden", meldt financieel directeur Anton Janssen van de Moba Group in een persbericht. ,,De vaardigheden op het gebied van bedrijfsontwikkeling van Edwin en zijn uitgebreide achtergrond in de innovatieve productie-industrie zullen bijdragen aan de groei van Moba en onze leiderspositie in de eierindustrie versterken."

VEELBELOVEND ,,Ik kijk ernaar uit om mij bij het team van Moba aan te sluiten", zegt Bolwerk in het persbericht. ,,De toekomst is veelbelovend voor Moba en ik ben blij met de kans om leiding te geven aan dit nieuwe hoofdstuk. Ik ben gericht op het versnellen van innovatie en de uitvoering die onze klanten nodig hebben. Hun succes blijft voor ons de drijvende factor. Ik zal mijn achtergrond gebruiken om focus aan te brengen, prioriteiten te stellen aan activiteiten en talent te werven. Ik verheug mij erop onze medewerkers, klanten en andere belanghebbenden te ontmoeten en met hen samen te werken om in de komende jaren nog meer succes te boeken."

850 MEDEWERKERS Moba is opgericht in 1947, het hoofdkantoor staat aan de Stationsweg in Barneveld. Het bedrijf heeft een afdeling voor productontwikkeling met ongeveer honderd medewerkers en een fabriek waarin de machines voor sorteren, verpakken en verwerken van eieren worden geproduceerd. Moba heeft in totaal 850 medewerkers in dienst. De onderneming heeft een wereldwijd verkoop- en servicenetwerk met kantoren in Japan, Italië, China, Maleisië, Dubai, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De visie van Moba is ,,voedselproducenten wereldwijd in staat te stellen gezonde en betaalbare op ei gebaseerde voeding te leveren aan consumenten over de hele wereld''.

Vencomatic: koninklijke onderscheiding voor Cor van de Ven

Cor van de Ven, oprichter van Vencomatic Group, is door de burgemeester van Eersel benoemd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Cor van de Ven ontving het lintje vanwege zijn activiteiten als voormalige directeur van de Vencomatic Group. Hij gaf op een bijzondere wijze leiding aan het bedrijf. Dit blijkt uit het innovatieve ondernemerschap, aandacht voor tewerkstellen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en aandacht voor duurzaamheid. Daarnaast verrichte hij verschillende nevenfuncties. Zo was hij oprichter en (bestuurs)lid van de IndustrieGroep Eersel (IGE), is hij oprichter, lid en vicevoorzitter van het Kempisch Ondernemers Platform de Kempen en medeoprichter, bestuurslid én vicevoorzitter van Stichting Techniekportaal de Kempen.

cor3 detail

Bolidt: hygiëne en veiligheid - topprioriteit

Het bedrijfsleven staat op dit moment voor tal van uitdagingen. Ook op het gebied van hygiënische vraagstukken. Bolidt focust zich de laatste jaren steeds meer op het thema hygiëne. Het staat centraal in de eigen bedrijfsvoering, maar ook bij het ontwikkelen van kunststoftoepassingen. Het resultaat van jarenlang innoveren zijn vloeren (en wanden) die uitbraken van multiresistente bacteriën tegengaan en extreem hygiënische eigenschappen hebben: naadloos, antimicrobieel, gemakkelijk te reinigen, om maar enkele te noemen. Bolidt deelt haar ervaring graag en denkt met bedrijven mee over allerlei toepassingen waarmee de hygiëne vergroot kan worden.

In de foodindustrie staan hygiëne en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Of het nu gaat om pluimveebedrijven, bakkerijen, visverwerkers of zuivelfabrieken: de voedselveiligheid en gezondheid van mens en dier mogen geen enkel moment in gevaar komen. Scherpe voorzorgsmaatregelen zijn nodig, te beginnen bij de basis: de juiste vloer voorkomt uitbraken van bacteriën, is gemakkelijk te reinigen en zorgt ervoor dat medewerkers zelfs bij extreme temperaturen en natte omstandigheden veilig hun werk kunnen doen.

Een virusuitbraak kan enorme consequenties hebben in de pluimvee-industrie.  Pluimveebedrijven wereldwijd – van Bulgarije tot Egypte en van Iran tot Taiwan – werden getroffen door de vogelgriep. Duizenden dieren moesten worden geruimd met grote financiële schade tot gevolg. Behalve de vogelgriep heeft de pluimvee-industrie te maken met veel meer bedreigingen, waaronder Salmonella, Candida, Listeria en Staphylococcus. Allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen om uitbraken van virussen, bacteriën, gisten en schimmels te voorkomen. Van hygiëneprotocollen en douchevoorschriften tot het dagelijks chemisch reinigen van ruimtes en machines. Een strikte hygiëne is niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn en de voedselveiligheid, maar uiteraard ook voor de gezondheid van de medewerkers.

V W 041826 FO01 Belga 36 cmyk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vloeren van levensbelang

Optimale hygiëne en veiligheid begint bij de basis: de vloer. Voor elke sector van de foodindustrie geldt: een hygiënische vloer is een naadloze, poriëndichte vloer. Elk gat en elke scheur kan immers leiden tot vuil- en bacterievorming. Ook de overgang van vloeren naar bijvoorbeeld wanden en afvoerputten moet om dezelfde reden naadloos zijn. Om gaten en scheuren in de vloer te voorkomen, zijn slijtvastheid en duurzaamheid bovendien belangrijke voorwaarden. Machines en druk verkeer van transportmiddelen vormen een zware belasting. Ook zuren – met name caustic soda, salpeterzuur en melkzuur – kunnen een vloer snel aantasten. Kortom, een vloer moet tegen een stootje kunnen en geschikt zijn voor minstens 20 jaar intensief gebruik.

Een ander voordeel van naadloze vloeren is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dat wil zeggen: zolang ze bestand zijn tegen het dagelijks gebruik van hogedrukspuit en chemicaliën. Dat brengt ons meteen bij het onderwerp veiligheid. Door water en chemicaliën, maar ook door ingrediënten en dierlijke resten kan een vloer zo glad worden als een ijsbaan. Een stroeve, antislip toplaag sluit de risico’s van uitglijden en vallen volledig uit.                                          

Volledig poriëndicht

Alles bij elkaar een lange lijst van eisen. Om erachter te komen welke vloer het beste werkt in de pluimvee industrie, focust Bolidt zich al decennialang op dit specifieke foodsegment. Intensief samenwerken met foodbedrijven en voortdurend innoveren hebben vloersystemen opgeleverd die voldoen aan de strengste richtlijnen op het gebied van hygiëne en veiligheid. De vloeren van Bolidt dragen bij aan een continue productieproces. Productiestops als gevolg van bijvoorbeeld een uitbraak van bacteriën zijn hiermee uit te sluiten.

Het geheim zit hem allereerst in het materiaal zelf: leg het onder de microscoop en je ontdekt dat het volledig poriëndicht is. Bacteriën krijgen zo geen enkele kans om zich te nestelen in de vloer. De vloeren van Bolidt worden bovendien naadloos aangebracht. Dat geldt ook voor de aansluiting op wanden, plinten, roosters, afvoerputten en goten. Elk vloersysteem kan bovendien geleverd worden met afgeronde plinten en hoeken: ook hier zijn de risico’s op bacterievorming uitgesloten. De vloeren van Bolidt zorgen zo voor een hygiënische omgeving waarin de voedselveiligheid is gegarandeerd.

Behalve het materiaal, is ook de werkwijze uniek. Bolidt heeft de hele bedrijfskolom in één organisatie geïntegreerd en houdt daarmee de volledige waardenstroom in eigen hand. Van het ontwikkelen, produceren, verkopen tot het aanbrengen van de vloeren. Omdat Bolidt de gehele waardestroom in eigen hand heeft, is het niet afhankelijk van derden bij de uitvoering van werkzaamheden. Uiteraard is wel Bolidt afhankelijk van de gestelde restricties voor reizen naar het buitenland en de maatregelen per land tijdens deze periode. De eigen applicatieteams kunnen, met inachtneming van de gestelde gezondheidsrichtlijnen, snel en flexibel projecten uitvoeren. Ook onderdelen zoals werkvoorbereiding, inkoop en logistiek worden door Bolidt zelf uitgevoerd. Elk onderdeel van de waardenstroom kan zo optimaal worden ingericht op de foodindustrie. Hierdoor is Bolidt in staat om de beste kwaliteit te leveren op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Bolidt werkt daarnaast volgens de principes van managementfilosofie LEAN. Dat houdt in dat processen optimaal worden beheerst en risico’s geminimaliseerd. Door op deze manier te werken is het lerend vermogen van de medewerkers de afgelopen jaren vergroot. Zij kunnen zich beter verplaatsen in de behoeften van een klant en op deze wijze meer waarde toevoegen.

V W 041677 FO01 Film0203 cmyk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600 kilo per vierkante centimeter

Door het afgesloten oppervlak en de naadloze afwerking is de vloer bovendien gemakkelijk te reinigen. De Bolidtop® 700 serie, die veel in de foodindustrie wordt toegepast, is door en door getest en bestand tegen schoonmaakproducten als Keno San, Food Clean, Diversey en Bio Clean. Een antislip finish zorgt ervoor dat de vloer stroef en slipvast blijft. Dit betekent dat de vloeren van Bolidt optimaal bijdragen aan een veilige werkomgeving. Medewerkers kunnen dankzij het stroeve oppervlak niet uitglijden of vallen tijdens het werk.

Beton is poreus. Ideaal voor bacteriën om zich te nestelen. Om dit probleem op te lossen, heeft Bolidt de Bolidtop® 700 serie ontwikkeld. Dit systeem kan een belasting aan van maar liefst 600 kilo per vierkante centimeter. De Bolidtop® 700 serie gaat ook nog eens zo’n 20 jaar mee. 

 

www.bolidt.com

HATO 2.0: Officieel persbericht

Nieuwe huisstijl HATO 

door HATO Agricultural Lighting  

Op 5-3-2020 lanceerde HATO Agricultural Lighting officieel haar nieuwe merkbeleving. De complete HATO huisstijl is herzien waaronder het logo, de bedrijfskleuren en de website. Met onze nieuwe missie, visie en doelstellingen verschuift onze focus nog meer richting de relatie met onze klanten. Het is ons doel onze huidige en toekomstige relatie verder uit te breiden en te verbeteren.

Daarnaast willen we onze rol als innovator benadrukken. HATO heeft een leidende positie als agrarisch verlichtingsspecialist en streeft ernaar deze positie te behouden. We hebben onze ambitie vastgelegd in een unieke, pakkende slogan: "Improving life through brightness".

Met deze nieuwe identiteit presenteren we met trots ons nieuwe logo:

HATO Logo RGB

 

 

 

 

 

 

Sinds 1974 is het HATO’s missie om de beste verlichtingsoplossing voor de agrarische sector te ontwerpen en te creëren. Wij geloven dat kwaliteitsverlichting de basis is voor een verantwoorde en winstgevende veehouderij.  Door onze uitgebreide kennis van de industrie en onze oprechte betrokkenheid bij onze klanten, benadrukken we onze positie als marktleider. Door innovatie streven we ernaar om het welzijn van zowel dieren, als boeren te blijven verbeteren.

Improving life through brightness

https://hato.lighting/nl/een-uitleg-van-hato-2-0/

 

Nieuw productiecentrum voor Marel in Dongen

Op 20 november 2019 werd Marels volledig nieuwe productiecentrum in Dongen officieel geopend. Alle activiteiten van productie en kantoor worden nu uitgevoerd in het state-of-the-art pand op bedrijventerrein Tichelrijt II.

Al 60 jaar lang vervaardigt de productielocatie in Dongen machineonderdelen voor Marel Poultry, de pluimveetak binnen het wereldwijd toonaangevende bedrijf Marel. De eindproducten, hoogwaardige voedselverwerkende systemen, worden in samenwerking met de Marel vestiging in Boxmeer samengesteld.

Volledig up-to-date

Aangezien de voormalige locatie in Dongen niet meer voldeed aan de hedendaagse normen, was een nieuw productiecentrum een logische stap. De nieuwbouw huisvest in principe dezelfde activiteiten als voorheen en is goed voor 40 productieplekken evenals een achttal kantoorplekken, maar nu in een setting die volledig up-to-date is.
De officiële opening werd op woensdag 20 november verricht door Marina Starmans-Gelijns, burgemeester van Dongen, in aanwezigheid van een grote Marel delegatie, onder wie CEO Árni Oddur Thórdarson.

Hoogste kaliber

De Marel medewerkers kunnen nu op hun veilige en verantwoorde werkplekken gebruikmaken van de modernste en hoogwaardigste productiefaciliteiten die momenteel beschikbaar zijn. Facilitair, logistiek en ergonomisch gezien is de uitrusting van het nieuwe productiecentrum van het hoogste kaliber. Marel is ervan overtuigd dat deze nieuwe, inspirerende omgeving zal leiden tot veel innovatieve en succesvolle business.

Werkplezier

Folkert Bölger, EVP van Marel, zegt het als volgt: “Als Marel willen wij onze medewerkers de beste omstandigheden bieden om in te werken. Voor onze productielocatie in Dongen betekent dit dat er nu een optimaal ingericht bedrijfspand staat dat aan de allerlaatste eisen voldoet. Wij vertrouwen erop dat onze mensen nu met nóg meer motivatie en plezier aan de slag gaan. En meer werkplezier leidt bijna vanzelfsprekend tot een betere productie.”
 

Meer informatie: marel.com/poultry

HatchTech en Pas Reform ondertekenen patent licentieovereenkomst

HatchTech, wereldwijde leverancier van incubatietechnologieën, en Pas Reform, wereldwijde leverancier van geïntegreerde broederijoplossingen, hebben vandaag aangekondigd een wereldwijde strategische patentovereenkomst aan te gaan betreffende vroege voeding (direct na uitkomst) voor eendagskuikens.

Wereldwijd is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vertering en voeropname van kuikens en naar de impact van voeren direct na uitkomst. Op basis van de resultaten van deze studies heeft het R&D-team van HatchTech onderzoeken en testen uitgevoerd op het gebied van vroege voeding, en heeft naar aanleiding daarvan een patent verworven betreffende oplossingen op het gebied van vroege voeding voor eendagskuikens. Op basis van deze knowhow en het streven om innovaties te ontwikkelen die verder gaan dan wat reeds beproefd en bewezen is, lanceerde HatchTech in 2014 HatchCare. Met dit concept worden eendagskuikens direct na uitkomst voorzien van de eerste levensbehoeften: voer, vers water, licht en verse lucht.

In 2018 lanceerde Pas Reform SmartStart™, een voeroplossing waarmee kuikens direct na uitkomst, middels een enkele formulering worden voorzien van voer en water. Met SmartStart™ kan vroege voeding direct na de uitkomst op eenvoudige en flexibele wijze worden geïmplementeerd. Het concept bestaat uit twee elementen, die afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen worden toegepast: precisievoeding en intelligente verlichting.

“Na jaren innoveren en een succesvolle marktacceptatie van HatchCare, is het geweldig om te zien dat ook andere leveranciers van incubatietechnologie de voordelen van vroege voeding inzien”, zegt Tjitze Meter, oprichter en CEO van HatchTech. “We zijn er sterk van overtuigd dat vroege voeding een belangrijke factor voor een diervriendelijke en antibioticavrije pluimveeproductie is en deze patentlicentieovereenkomst draagt bij aan een betere toekomst voor de pluimvee industrie.”

“Dit is duidelijk een win-winovereenkomst, die onze klanten veel voordeel op zal leveren”, zegt Harm Langen, CEO van Pas Reform. “Dit onderstreept het belang van vroege voeding voor de productie van robuuste eendagskuikens en stimuleert het wereldwijde groeipotentieel van dit innovatieve concept. De overeenkomst geeft beide bedrijven de vrijheid om hun oplossingen op het gebied van vroege voeding verder te ontwikkelen en te vermarkten.”

De overeenkomst treedt met onmiddellijke ingang in werking.

Over HatchTech:

HatchTech is een toonaangevende speler op het gebied van voedingsmiddelentechnologie, en ondersteunt pluimveebedrijven wereldwijd met het maximaliseren van het genetische potentieel van hun dieren. Met onze ongeëvenaarde ervaring op het gebied van de eerste levensfase van kuikens, ontwikkelen we op onderzoek gebaseerde producten voor de incubatie, het transport van de kuikens en het broedproces, die, samen met onze diensten, worden ingezet in projecten van onze klanten overal ter wereld. Met het hoofdkantoor in Nederland en vestigingen in China en Oekraïne, bedient HatchTech klanten in ruim veertig landen. www.hatchtech.com   

Over Pas Reform:

Pas Reform is sinds 1919 gespecialiseerd in de ontwikkeling van geïntegreerde broederijoplossingen voor de pluimveesector. Onze missie is het ondersteunen van klanten met slimme, duurzame broederijoplossingen, die consistent de beste en meeste eendagskuikens leveren. Pas Reform heeft zijn positie als toonaangevende fabrikant van broederij-apparatuur verdiend door langdurig onderzoek naar de biologische en fysiologische aspecten van embryo-ontwikkeling, en een diepgaand inzicht in alle aspecten van de pluimveeproductieketen.

www.pasreform.com

Neem voor meer informatie contact op met:

Henry Arts, Marketing Director van Pas Reform
E-mail: arts@pasreform.com
 
Edward Rozendaal, Marketing Manager van HatchTech

E-mail: erozendaal@hatchtech.nl

Nieuwe algemene directeur voor Marel Poultry in Boxmeer

Roger Claessens uit Malden wordt de nieuwe algemene directeur van Marel Poultry in Boxmeer. Na een transitie-periode zal hij per 1 september 2019 Anton de Weerd opvolgen als Executive Vice President van Marel Poultry. Anton de Weerd zal verbonden blijven aan Marel in een nieuwe rol.

Tijdens zijn 18-jarige carrière bij Marel heeft Roger Claessens uitgebreide managementervaring opgedaan en uitstekende leiderschapskwaliteiten getoond. In zijn functie als innovatie-directeur bij Marel Poultry heeft Roger in de afgelopen vijf jaar met succes leiding gegeven aan Marels innovaties voor de pluimvee-industrie. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de lancering van nieuwe, geavanceerde apparatuur en oplossingen. Roger Claessens is 43 jaar oud en woonachtig in Malden. Hij heeft een MSc-graad in Landbouwtechniek van de WUR in Wageningen.

Voor Marel Poultry, met hoofdvestiging in Boxmeer, is Anton de Weerd (61) al 37 jaar lang een monument. Árni Oddur Thórdarson, CEO van Marel zegt, “Ik wil Ton oprecht bedanken voor zijn buitengewone bijdrage aan het succes van Marel door de jaren heen. Het was echt prettig te werken met Ton aan alle revoluties die we in de pluimvee-industrie hebben gerealiseerd. Tijdens zijn 37-jarige carrière bij Marel was Ton een enorm waardevol lid van het team en speelde hij een sleutelrol bij het behalen van uitstekende bedrijfsresultaten. Hij heeft Marel Poultry toekomstbestendig neergezet voor de verwachte groei. Daarom ben ik blij dat Marel zal blijven profiteren van zijn immense ervaring en zakelijke inzichten.”

Over Roger Claessens vertelt Árni Thórdarson: “We zijn blij dat Roger deze nieuwe rol heeft aanvaard. Tijdens zijn 18-jarige loopbaan bij Marel heeft Roger zowel leiderschapstalent als technische capaciteiten getoond. Onder zijn leiding heeft het innovatie-team van Marel voortdurend nieuwe producten, systemen en oplossingen geïntroduceerd die voor kenteringen hebben gezorgd in de pluimvee-industrie. Ik verwelkom Roger van harte als Executive Vice President van Marel Poultry en als lid van het Executive Team."

CEO Marel

Koning bij viering 100-jarig bestaan GD

bron: https://www.gddiergezondheid.nl/

Op 16 april 2019 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Zijne Majesteit de Koning op donderdag 16 mei aanwezig is bij de viering van het 100-jarig bestaan van GD. ''De afgelopen honderd jaar hebben we samen veel bereikt op het gebied van diergezondheid en dierwelzijn. En samen willen we in de toekomst nog veel meer bereiken. 'Voorop in diergezondheid', dát is onze ambitie. Op 16 mei vieren we het jubileum met alle medewerkers van GD en we zijn zeer vereerd dat Zijne Majesteit de Koning voornemens is GD op deze bijzondere dag te bezoeken'', aldus Ynte Schukken, algemeen directeur GD.

Tijdens het bezoek van Zijne Majesteit is er aandacht voor het moderne veterinaire laboratorium en het doorgeven van kennis op internationaal niveau over diergezondheid, veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek.

In 1919 bundelden Friese veehouders hun krachten om dierziekten in ons land georganiseerd te bestrijden. Uit dit boereninitiatief is GD ontstaan. Onze missie voor een uitstekende diergezondheid heeft de afgelopen eeuw zeker niet aan belang ingeboet en leeft ook vandaag de dag nog voort. GD blijft vol overgave werken aan diergezondheid in het belang van dier, dierhouder en samenleving.

 

De Heus neemt meerderheidsbelang in Oekraïense voerfabrikant D-Mix

bron: https://www.pluimveeweb.nl/
De Heus heeft op 4 maart 2019 een overeenkomst getekend met de heer Fedir Shopsky voor het nemen van een meerderheidsbelang in D-Mix in de Oekraïne. Met dit partnership zet De Heus een strategische stap in de attractieve Oekraïense markt voor diervoeders. De joint-venture zal haar bedrijfsactiviteiten onder de handelsnaam ‘Koudijs Ukraine’ verrichten.

Dat maakte De Heus Voeders deze week bekend. Het familiebedrijf D-Mix, gerund door Fedir Shopsky, is gelegen in Zolochiv in het westen van Oekraïne en heeft een sterke regionale positie. D-Mix produceert concentraten, specialiteitvoeders en compleet voer, voor hoofdzakelijk pluimvee en varkens. Hierin heeft D-Mix een productiecapaciteit van circa 80.000 ton en daarnaast crushed D-Mix jaarlijks 50.000 ton zonnebloemzaad en sojabonen. Binnenkort wordt er gestart met de bouw van een premixfabriek die naar verwachting begin 2020 in gebruik wordt genomen. Hiermee kan een volledig pakket aan lokaal geproduceerde diervoeders aan de klant worden aangeboden. De dagelijkse leiding van Koudijs Ukraine zal in handen zijn van de heer Fedir Shopsky.

De heer Shopsky kijkt vol vertrouwen uit naar de toekomst: „Ik ben blij dat wij in de vorm van een joint-venture met De Heus gaan samenwerken. De Heus is voor ons de ideale partner om onze groeiende klantenkring verder uit te bouwen en hen extra ondersteuning te bieden in de professionalisering van hun veehouderijbedrijven. Met zijn kennis en lange termijn visie zal De Heus ons helpen een volgende fase van ontwikkeling door te maken.”

Oekraïne ligt in een van de meest vruchtbare gebieden van Midden- en Oost-Europa. De landbouwsector vormt hierdoor al jaren de motor van de Oekraïense economie. Het land is uitgegroeid tot een belangrijke speler op de internationale agrimarkt. De Oekraïense overheid investeert in en stimuleert de lokale landbouw om de opbrengsten en productie verder te verhogen en daarmee haar internationale positie te versterken. De verwachting is dat de omvang van de veehouderij zal toenemen en daarmee ook de vraag naar hoogwaardige en effectieve diervoeders.
De Oekraïense overheid staat open voor buitenlandse investeerders die extra kennis en ervaring op het gebied van diervoer, veehouderij en farmmanagement inbrengen. Bovenstaande vormt voor De Heus een uitstekende mogelijkheid om in Oekraïne te investeren. Deze stap is in lijn met De Heus’ ambitie om toonaagevende marktposities op te bouwen in landen waarin de diervoedermarkt zich de komende jaren sterk zal ontwikkelen.

Pluimvee en varkens

Zowel De Heus als D-Mix beschikken over hoogstaande specialistische kennis op het gebied van diervoeding voor pluimvee en varkens. Via het internationale netwerk en de expertise van De Heus zal deze kennis uitgewisseld en verder ontwikkeld worden. Zo zal Koudijs Ukraine de mogelijkheid krijgen om haar kennis niet alleen te verrijken op het gebied van nutritie, maar ook op het gebied van veehouderij en productietechnologie. Dit versnelt de innovatie, verbetert de kwaliteit van de diervoeders, versterkt de advisering aan klanten en optimaliseert de productieprocessen.

„Koudijs Ukraine gaat een veel belovende toekomst tegemoet. Sinds een aantal jaren investeren wij in het verbeteren van de technische support aan klanten. Wij verwachten met onze jarenlange ervaring in de internationale veehouderij en diervoederindustrie ook van waarde te kunnen zijn voor de verdere professionalisering van de veehouderij in Oekraïne”, zegt Koen de Heus, Ceo van De Heus.

de heus detail

Grote Britse processor en Marel Poultry bundelen hun krachten

15,000 bph greenfield voor Cranswick

Cranswick Poultry PLC heeft de krachten gebundeld met Marel Poultry, die een ultramoderne verwerkingslijn van 15.000 bph in Eye in Suffolk UK zal installeren. Het doel van dit Britse bedrijf is om een ​​van de meest geavanceerde pluimveeverwerkingsbedrijven van Europa te bouwen. Voor deze onderneming is Marel Poultry de ideale partner om alle apparatuur en technologie te leveren, van levende aanvoer tot etikettering.

Cranswick wil het meest efficiënte pluimveeverwerkingsproces in Groot-Brittannië en Europa realiseren en vers vlees leveren aan toonaangevende Britse retailers en andere klanten. Marel Poultry is goed voorbereid en volledig uitgerust om de juiste oplossingen te bieden voor dit ambitieuze project, een ultramoderne fabriek met een capaciteit van 15.000 bph.

Premium kwaliteit
"We zijn vereerd dat we aan Cranswick onze meest geavanceerde technologie en apparatuur kunnen leveren. We zijn ervan overtuigd dat we een prachtige fabriek gaan neerzetten," zegt Arie Tulp, sales en marketing directeur bij Marel Poultry, zegt: "Cranswick wil de hoogste doorvoersnelheden realiseren met een focus op topkwaliteit producten. Dankzij onze nieuwste ontwikkelingen en geavanceerde oplossingen kunnen wij dit waarmaken. We hebben al veel ervaring met 15.000 per uur verwerking en alle benodigde kennis en expertise daarvoor is bij ons in huis.
We hebben ervoor gezorgd dat elke stap in het proces de hoge snelheid aankan. We bieden Cranswick de gelegenheid om optimaal efficiënt te werken, met volledige controle over de kwaliteitsnormen; er is geen ruimte voor compromissen. De gekozen configuratie zal Cranswick zeker in staat stellen om de voornaamste processor van de UK te worden."

Cranswick construction

Nieuwste technologieën
Marel Poultry helpt Cranswick ook om de hoogste dierenwelzijnsnormen te respecteren. De allernieuwste technieken zullen de efficiëntie en diervriendelijkheid naar nieuwe hoogten brengen. Het proces begint met ATLAS, ‘s werelds meest geavanceerde en humane technologie voor levende aanvoer. Hi-tech toepassingen zoals Nuova, LineLink, RoboBatcher, SensorX en Thigh Fillet System zullen eveneens worden geïnstalleerd.

Controle
De SmartWeigher en IRIS weeg- en gradingsystemen van Marel Poultry gaan elk passerend product beoordelen. Samen met Marel Innova Food Processing Software worden gegevens verzameld en wordt volledige traceerbaarheid gewaarborgd. Met de geïntegreerde Innova-oplossing kan Cranswick de real-time status van productie en opbrengst controleren, monitoren en rapporteren.

Meer informatie: marel.com/poultry

Pas Reform opent 100-jarig bestaan met feestelijke Nieuwjaarsborrel

In 2019 bestaat Pas Reform 100 jaar! Om het Jubileumjaar feestelijk in te zetten werd op 9 januari jl. een Nieuwjaarsborrel georganiseerd, het officiële startsein voor een reeks van internationale evenementen.

Het is allemaal begonnen in 1919, toen Gerrit Pas zijn eerste broedmachine bouwde; een houten kast op poten, met petroleum gestookte verwarming.

Gerrit had niet kunnen vermoeden dat het Achterhoeks familiebedrijf een eeuw later zou zijn uitgegroeid tot een toonaangevende wereldspeler op het gebied van broederijtechnologie, voor klanten in meer dan 100 landen.

De feestelijke aftrap vond plaats in Zeddam, op de locatie waar Gerrit Pas een eeuw geleden zijn bedrijf begon, en was door middel van een live registratie ook door collega’s in het buitenland te volgen. De Nieuwjaarsborrel werd gestart met het live gaan van een jubileumwebsite en de onthulling van een jubileumlogo.

In zijn openingsspeech nam CEO Harm Langen de genodigden mee naar Pas Reform’s trotse verleden en de doorontwikkeling van het bedrijf tot full-service leverancier van geïntegreerde broederij-oplossingen.

“Pas Reform heeft een zeer goede uitgangspositie voor verdere groei. We blijven onze klanten ondersteunen met een compleet, duurzaam en geïntegreerd producten- en dienstenpakket, waarbij data gedreven oplossingen de broederij een steeds grotere controle over het broedproces zullen geven.

Dank aan onze klanten, (oud-) medewerkers en samenwerkingspartners. Zonder hun vertrouwen hadden we deze mijlpaal nooit kunnen bereiken!”

Voor meer informatie over verleden, heden en toekomst van Pas Reform, zie www.pasrefrom.com

 

pasreform1

 

pasreform2

 

pasreform3

 

pasreform5

 

pasreform6

 

pasreform8

 

Hendrix Genetics werkt samen met Afrikaanse boeren om gewenste kippen te ontwikkelen

Hendrix Genetics ontvangt subsidie van de Bill and Melinda Gates Foundation om de levens van Afrikaanse pluimveehouders te verbeteren.

Hendrix Genetics heeft een meerjarensubsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation ontvangen om de pluimveeproductie in Afrika te verbeteren. Hendrix Genetics zal de subsidie gebruiken om als mede-investeerder aanzienlijke middelen te steken in de ontwikkeling van een fokprogramma waarmee rassen moeten worden gefokt die geschikt zijn voor het Afrikaanse klimaat, zodat de toelevering van betere pluimvee-ouderdieren aan kleine Afrikaanse boeren kan worden veiliggesteld.

Tijdens het project, ‘Sustainable Access to Poultry Parental Stock to Africa’ (SAPPSA) geheten, wordt met kleine Afrikaanse boeren samengewerkt om een fokprogramma op maat te ontwikkelen dat toegang biedt tot betere multifunctionele rassen die goed presteren onder uiteenlopende Afrikaanse omstandigheden. Multifunctionele rassen zijn heel belangrijk omdat ze kleine boeren in staat stellen om een consistente inkomstenbron te creëren met zowel eieren als kippenvlees – stuk voor stuk bronnen die voedingsrijke eiwitten bieden voor de groeiende Afrikaanse bevolking.

„We vinden het geweldig dat we onze uitgebreide expertise met het fokken van pluimvee kunnen gebruiken om kleine boeren in Afrika verder te helpen”, aldus algemeen directeur Louis Perrault van Sasso, die vanaf het begin bij het project is betrokken. „We willen met steun van de Foundation verder werken aan een duurzame infrastructuur om gezonde ouderdieren in Afrika te verspreiden.”

Chief Innovation & Technology Officer Johan van Arendonk is trots dat Hendrix Genetics het Afrikaanse continent kan helpen om te voorzien in de groeiende vraag naar voedsel: „Toegang tot betere rassen is heel belangrijk. We zijn er van overtuigd dat we met de gezamenlijke kennis van Hendrix Genetics en Sasso de vastgestelde doelen gaan halen. Sasso is gespecialiseerd in het fokken van verschillend gekleurde kippen en heeft al met succes tal van kippen gefokt die zijn geschikt voor Afrikaanse ecosystemen.”

Het project zal onder leiding staan van projectmanager dr. Naomi Duijvesteijn van Hendrix Genetics. Ze zal nauw samenwerken met andere lopende initiatieven, zoals de World Poultry Foundation en het International Livestock Research Institute (ILRI), die zijn gericht op verbetering van pluimveeproductie in Afrikaanse landen om armoede te bestrijden.

Diergenetica heeft al een belangrijke rol gespeeld bij de verbetering van de duurzaamheid van dierproductie in verschillende werelddelen en zal ook in de toekomst belangrijk blijven. Dankzij de combinatie van het solide duurzaamheidsprogramma van Hendrix Genetics en investeringen zoals het SAPPSA-project ziet de toekomst er goed uit voor landbouw en voedselproductie in Afrika.

Hendrix Gentetics

Kennis en ervaring van Bolidt applicatieteams internationaal gewaardeerd

Na eerder Bolidt-vloeren in de Filippijnen te hebben aangebracht, mochten de gespecialiseerde applicatieteams van Bolidt nu aan de slag bij Marcela Farms Incorporated (MFI). MFI is een conglomeraat van uiteenlopende bedrijven, die actief zijn in de landbouw, aquacultuur en industrie. Nadat MFI kennis had gemaakt met Bolidt-vloeren bij anderen projecten in de Filipijnen, werd Bolidt gevraagd voor de vloersystemen voor de pluimveebroederij en slachterij van MFI.

Vis, garnalen, vlees en pluimvee

Marcela Farms Incorporated is een onderneming die 100% Filippijns eigendom is. De activiteiten van MFI laten zich categoriseren in de hoofdgroepen vis, garnalen, vlees en pluimvee. Het bedrijf wordt gedreven door de visie om een actieve rol in de industrie te spelen, voedselzekerheid te verzekeren en werk te genereren. Naast grote viskwekerijen, boerderijen, broederijen, slachterijen en een veevoederbedrijf beschikt MFI over de enige EU-geaccrediteerde verwerkingsfabriek. De producten van MFI worden dan ook verwerkt onder strikte naleving van het HACCP-kwaliteitssysteem, Good Manufacturing Practices (GMP) en Sanitation Standard Operating Procedures (SSOP).

Internationale spelers

Bolidt is gespecialiseerd in vloersystemen voor de pluimvee-industrie en is gewend om projecten over de gehele wereld uit te voeren. Eerder kozen andere internationale spelers als Bell & Evans (V.S.), Probroed & Sloot (NL), Cobb-Vantress (V.S.) en Aviagen Broiler Breeders (V.S.) al naar tevredenheid voor de innovatieve vloersystemen van Bolidt. Deze referenties, samen met de Bolidt-vloeren bij andere projecten in de Filippijnen, gaven MFI meer dan voldoende vertrouwen om ook voor Bolidt te kiezen.

Naadloos en poriëndicht

Net als in de genoemde broederijen adviseerde Bolidt MFI om te kiezen voor het Bolidtop® 700 vloersysteem. De strenge HACCP-regelgeving, het gebruik van hogedrukspuiten, reinigingsmiddelen en de intensieve belasting van de vloeren zijn hiervoor de belangrijkste redenen. Omdat het vloersysteem vloeibaar wordt aangebracht, is het geheel naadloos en poriëndicht. Bacteriën krijgen geen kans om zich te nestelen in de vloer. Een geruststellende gedachte, want een uitbraak van ziektes door bacteriën is zo’n beetje het ergste wat een pluimveebedrijf kan overkomen. Ook het onder alle omstandigheden stroeve karakter van Bolidtop® 700 is een belangrijk pluspunt. Dat verkleint de kans op uitglijden en verhoogt de veiligheid van medewerkers.

Gespecialiseerde applicatieteams

Ondanks de grote fysieke afstand tussen de Filippijnen en het Bolidt hoofdkantoor in Hendrik-Ido-Ambacht, is het project uitstekend verlopen. Dat is mede te danken aan de internationale scope van Bolidt en het feit dat alles – van ontwikkeling tot en met productie – onder één dak gebeurt. De eigen gespecialiseerde applicatieteams, die voor projecten overal ter wereld worden ingevlogen, zorgen er daarnaast voor dat de vloersystemen perfect worden aangebracht en dat de hygiëne in het productieproces voor vele jaren is gegarandeerd.

Met nieuwe fabriek is Impex klaar voor de toekomst

Recentelijk heeft Impex nabij Frankfurt in Duitsland een nieuwe fabriek in gebruik genomen waar ze haar drinknippels voor de varkens- en pluimveehouderij maakt. De ultra moderne productiefaciliteit in Aulenhausen is in de plaats gekomen van de in april 2014 afgebrande Neher fabriek. Met een investering van ruim 20 miljoen euro heeft Impex nu de modernste en duurzaamste drinknippelfabriek in de wereld. Jaarlijks worden er meer dan 30 miljoen nippels voor de varkens- en pluimveehouderij geproduceerd.

De opening van de  nieuwe Neher fabriek in het 250 zielen tellende Aulenhausen heeft een bijzondere betekenis voor het dorp. Landrat Manfred Michel en Burgemeester Manfred Heep van Weilmünster, waaronder Aulenhausen valt, spraken in hun rede tijdens de officiële opening grote dankbaarheid uit voor de beslissing van de Impex-directie, de familie Wentzel, om de fabriek weer in dit dorp op te bouwen. Een vertrek zou het dorpsleven grote schade hebben toegebracht. Nu is er toekomst voor jonge gezinnen om het dorpsleven nieuw elan te geven.

De fabriek biedt werk aan om en nabij 60 werknemers. De meesten hebben na het wegvallen van de oude fabriek intensieve training gehad om kennis te maken met de allernieuwste metaal meerspil draaimachines en geavanceerde meetapparatuur, opdat ze goed voorbereid zouden zijn op hun nieuwe werkomgeving. Een werkomgeving die in vele opzichten een verbetering is voor de werknemers en het milieu.

Naast de productie afdeling heeft de fabriek een ultramodern test- en onderzoekscentrum. Dit is de trots van Impex directeur Richard Wentzel. “Hier worden onder andere de producten uitvoerig gecontroleerd met hoge precisie meetapparatuur door middel van verschillende analyses op onder andere ruwheid, rondheid, vlakheid, haaksheid en dikte. Ook worden er duurzaamheidstesten van essentiële producten uitgevoerd om vele jaren van gebruik te kunnen garanderen. Met de modernste machines en de nieuwste technologieën, is het voor Impex mogelijk producten te blijven leveren die voldoen aan de drie pijlers waar Impex voor staat: Innovatie, Service en Kwaliteit.

 

Nieuwe samenwerking tussen Marel Poultry en Costco

Mega greenfield voor Amerikaanse supermarktgigant

In de afgelopen drie jaar heeft het Marel Poultry team, samen met de mensen van Costco, hard gewerkt aan een state-of-the-art greenfield pluimveeverwerkingsfabriek in Fremont Nebraska, USA. Hiertoe heeft de Amerikaanse Costco Wholesale supermarktreus een nieuw bedrijf voor pluimveeverwerking in het leven geroepen, Lincoln Premium Poultry.

Deze samenwerking met Costco betekent de grootste order ooit voor Marel. Het is zelfs de grootste machine-order tot op heden in de pluimveeverwerkende industrie wereldwijd! In samenwerking met haar klanten spant Marel Poultry zich altijd in om geavanceerde innovaties door te voeren in de voedselverwerkende industrie. Het streven is om op een duurzame manier betaalbaar en hoogwaardig voedsel te leveren.

Nieuwste technologieën

Marel Poultry is gekozen om Lincoln Premium Poultry uit te rusten met de nieuwste technologieën in de industrie; van het ATLAS live bird aanvoersysteem met Stork CAS SmootFlow verdoving tot gerobotiseerd verpakken. Daartussen worden ook alle processtadia door Marel Poultry geleverd:  scalders, plukkers, eviscerators, koeltunnels, opdeellijnen en ontbeenlijnen tot en met SensorX inspectie. Alle systemen worden gemonitord door Innova food processing software om volledige traceerbaarheid te bereiken en de efficiëntie te verhogen.

2 miljoen kippen

Costco heeft 167 hectare aangekocht in Fremont en op die plek zal een kippenbroederij, mengvoederfabriek en verwerkingsfabriek worden gebouwd. De volledige supply chain wordt geconcentreerd in een straal van 150 km. Costco is van plan om 2 miljoen kippen per week te verwerken. De Lincoln Premium Poultry vestiging zal ongeveer een derde van de kipproducten produceren, die in de landelijke Costco winkels worden verkocht. Plan is dat Marel Poultry de totale installatie eind 2018 aflevert.Meer informatie: marel.com/poultry

Walt Shafer, projectleider Lincoln Premium Poultry en Larry Campbell, VP Sales Marel Poultry US, schudden elkaar de hand. Ook afgebeeld, Scott Thompson (Lincoln Premium Poultry), Ray Collison and Matt Brass (beide Marel Poultry).

Meyn profiteert van de groeiende vraag naar kip

Meyn behoort tot de grootste fabrikanten van pluimveeslachtlijnen wereldwijd. Het bedrijf specialiseert zich in wall-to-wall-oplossingen waarbij hele opstellingen worden neergezet. Doel is niet de goedkoopste, maar wel de beste te zijn.

Het is zo’n typisch voorbeeld van een relatief kleine maar uiterst succesvolle multinational in de Nederlandse agri- en foodindustrie: Meyn Poultry Processing Solutions, een bedrijf dat van onder de rook van Amsterdam wist uit te groeien tot één van de grootste producenten van slachtlijnen voor pluimveeverwerkers. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 8,5 miljard vleeskuikens verwerkt met Meyn-apparatuur. Alleen het Nederlands-IJslandse Marel is nog groter. De groei is er wat topman Erik Blom betreft nog niet uit, want de markt voor kippenvlees groeit en in ontwikkelingslanden worden slachthuizen gemoderniseerd.

De markt voor pluimveeverwerkingsapparatuur is gesegmenteerd: het doden en ontveren, het oogsten van de organen, het delen, uitbenen, marineren en tuimelen. Meyn maakt machines voor het hele proces tot aan het marineren en tuimelen. Het meeste geld zit in het doden en ontveren. Klanten hebben verschillende wensen: sommigen willen een hele kip en weer andere willen het dier opgedeeld. In alle gevallen begint het proces met het doden en ontveren, wat in euro’s dan ook het grootste segment is.

Middelgrote multinational

De onderneming realiseert een jaaromzet van tussen € 275 miljoen en € 300 miljoen. De onderneming is de laatste jaren sterk gegroeid. In 2011 zette het bedrijf nog een kleine € 200 miljoen om. Het bedrijf wordt al sinds de oprichting in 1959 geleid vanuit Oostzaan. Lang hield het bedrijf midden in het dorp in een klein gebouw kantoor, maar uit haar voegen gebarsten betrok het bedrijf in 2011 aan de rand van Amsterdam-Noord een nieuw en fors groter pand.

Op in totaal 17 locaties werken circa 1.000 mensen. Het bedrijf produceert in Oostzaan, Polen en in de Amerikaanse staat Georgia. Daarnaast heeft het bedrijf 14 verkoop- en servicekantoren in onder meer de VS, Brazilië, Mexico, Canada, China, India, Thailand en Rusland. Om het wereldwijde karakter van de onderneming aan te geven: minder dan 5% van de omzet wordt in de Benelux gerealiseerd. Iets minder dan de helft van de omzet zit in de VS, wat voor Meyn ook de meest winstgevende markt is.

Profijt van megatrends

Meyn profiteert van enkele grote megatrends die de hele pluimveehouderij omhoog stuwen, aldus Blom. “De bevolking groeit, kan steeds vaker vlees betalen en pluimveevlees kan tegen een lagere kostprijs worden geproduceerd dan varkensvlees en rundvlees. De CO2-afdruk, in feite de voer-tot-vleesconversie, is ook voordeliger dan bij varkensvlees en rundvlees. Het is bovendien een product dat relatief weinig vet bevat. De wereldbevolking woont bovendien steeds vaker in steden en zal steeds meer industrieel verwerkt vlees eten.”

De wereldwijde consumptie van kippenvlees groeit al jaren harder dan de consumptie van varkensvlees en rundvlees. “Het helpt daarbij dat kip geen religieuze beperkingen kent. Blom denkt dat de markt voor pluimveeverwerkingsapparatuur tussen 2015 en 2020 met gemiddeld 4,7% per jaar zal groeien. De markt zal volgens deze verwachting in 2020 € 4 miljard bedragen. Er zijn ups en downs. Een uitbraak van vogelgriep raakt de afzet, evenals handelsembargo’s en politieke en economische frictie – zoals nu in het Midden-Oosten. De onderneming volgt met bovengemiddelde belangstelling de Braziliaanse economische problemen, corruptieperikelen en het bedorven vleesschandaal: als het slecht gaat met de Braziliaanse slachters, is dat een probleem.

Paar contracten bepalen succes

De bedrijven in de business vechten met elkaar om een relatief klein aantal grote contracten. Een relatief kleine groep vleesreuzen domineert de vleesmarkt. Het gaat dan om de zogeheten ‘Big Ten’ met spelers als JBS en BRF uit Brazilië, Tyson en Perdue uit de VS, Acolid uit Saoedi-Arabië en CP International uit Thailand. “Eén of twee contracten kunnen je jaar maken of breken”, stelt Blom vast.

Meyn realiseert in een gemiddeld jaar zo’n 30 projecten met een waarde van € 1 miljoen en daarnaast enkele projecten van € 8 miljoen of meer. In het laatste geval gaat het om wall-to-wall-projecten waarbij met partners binnen een gebouw een complete slachterij wordt neergezet. Een specialiteit die maar een paar bedrijven wereldwijd beheersen. Systemen worden modulair opgebouwd, wat betekent dat bij opschaling of modernisering een onderdeel van de slachtlijn eenvoudig kan worden vervangen.

Een groot deel van het geld dat voor producenten van slachtlijnen wordt verdiend met service, zoals het vervangen van onderdelen. Als voorbeeld noemt Blom de Rapid-machine die het borstvlees van het bot schraapt. “De machine combineert snelheid en kwaliteit en is daardoor complex. Door de Rapid kan een slachterij uit met veel minder werknemers, maar het is wel een machine die veel aandacht vraagt: afstellen, onderhoud en delen die relatief snel slijten. Dat laatste is voor ons niet ongunstig. In de kern gaat het erom een machine te ontwerpen die de klant een groot kostenvoordeel oplevert.”

Semi-automatisch werken

Profiteren van de groei in het pluimveesegment is volgens Blom niet eenvoudig. De markt is sterk aan verandering onderhevig. “China importeert bijvoorbeeld nu nog veel pluimveevlees. Als ik kijk naar de grote investeringen die Chinese slachterijen al dan niet met steun van de overheid doen, denk ik dat veel grote nieuwe projecten daar en niet in de landen die veel kippenvlees exporteren, zoals Brazilië en Thailand, zullen zitten. Bij zo’n ontwikkeling moet je dus aanwezig zijn en dat is met een groot land als China niet altijd eenvoudig.”

Een deel van de groei zal ook zitten in landen in Afrika maar ook in India en Pakistan, waar tot 90% van het vlees komt van dieren die voor de ogen van de consument worden geslacht. De eerste ketens worden gevormd en kleine slachthuizen zetten een voorzichtige stap naar automatisering. “In India zetten we machines neer die 600 tot 2.000 kippen per uur aankunnen. Dan praat je eigenlijk over semi-automatisch.”

Klanten in dergelijke landen kunnen meestal niet direct een complete, hypermoderne slachtlijn betalen. Of de arbeid is zo goedkoop dat de noodzaak tot het automatiseren van alle onderdelen van de slachtlijn ontbreekt. “Het is aan ons om ook bij die kleine, traditionele slachterijen aan te sluiten en met de klant te bepalen wanneer de tijd rijp is voor een stap voorwaarts. Meegroeien met de klant is het devies.”

 

Overname Scan-Air

Wilbert Boon en Puck Hendriks zijn de nieuwe eigenaren van Scan-Air BV uit het Brabantse Mill. Met terugwerkende kracht nemen ze vanaf 1 januari het stokje over van Jos en Jeanne van Gemert.

Jos van Gemert startte Scan-Air BV in 1992. Het bedrijf is gespecialiseerd in luchtinlaatventielen, daglichtoplossingen en uitloopschuiven. De onderneming ging recentelijk op zoek naar een geschikte overnamekandidaat. Met Puck Hendriks en Wilbert Boon staat er nu een ambitieus en energiek duo aan het roer.

Puck Hendriks is bovendien een goede bekende van Scan-Air. Jarenlang heeft hij ervaring in de ventilatie- en kunststoftechniek. Wilbert Boon is ondernemer en  heeft zijn achtergrond in de ventilatiesystemen en elektrotechniek.

Jos en Jeanne van Gemert blijven de komende maanden nog actief bij Scan-Air om zo een soepele overgang mogelijk te maken. De activiteiten en service van Scan-Air blijven ongewijzigd, zodoende zal er voor klanten zo min mogelijk veranderen.

Energiebesparing Vostermans Ventilation

Door klimaatverandering staat het terugdringen van CO2 uitstoot wereldwijd op de agenda. Motoren van ventilatoren worden gezien als een groot potentieel voor energiebesparing. Ook Vostermans Ventilation  voelt de verantwoordelijkheid om zijn ventilatoren energiezuiniger te maken. Niet alleen voor het omlaag brengen van de energiekosten van de klant, maar ook omdat het beter is voor het milieu.

ErP verordening

De EU heeft in 2010 een aantal doelen geformuleerd voor 2020. Eén van deze doelen is om voor 2020 20% minder energie te verbruiken ten opzichte van 1990. Een aantal maatregelen, waaronder de ErP verordening voor ventilatoren, moeten helpen om dit doel te bereiken. 

MultiFan Vplus

Om in te spelen op de behoefte aan energiezuinige ventilatoren voor agrarische toepassingen heeft Vostermans Ventilation  zijn Fiberglass Cone Fan met een nieuwe permanent magneet motor geïntroduceerd: De Vplus.  Een belangrijke stap in de richting van energiebesparing. De Fiberglass Cone Fan Vplus behoort tot de efficiëntste ventilatoren met de hoogste luchtcapaciteit van dit moment.

 

 

Volg ons op

Contact


© 2021 Dutch Poultry Centre