Indusrty Leader: Joost Ter Heerdt, CCO HatchTech “De innovaties en de mensen samen veranderen de industrie”
Ons gesprek met Joost ter Heerdt begint bijna vanzelfsprekend met een korte rondleiding door het nieuwe kantoor van HatchTech Group, aan de A12 bij Veenendaal. Een opvallend gebouw en bijzondere werkplek, met veel glas en hoge ruimtes. “Die openheid past bij ons, maar het past ook bij de sector van vandaag”, stelt Joost.
Waarom is openheid juist nu zo’n belangrijk thema voor de industrie?
De gebruikers van onze producten, producenten van pluimvee en eieren, zijn steeds meer actief in een transparante wereld. Alles wat ze doen ligt onder een vergrootglas en waar duurzaamheid tien jaar geleden nog een modewoord was, soms meer voor de show, gaat het nu steeds meer om écht duurzaam produceren. Producenten beseffen steeds meer dat ze zichtbaar zijn, en dat ze een verantwoordelijkheid hebben en moeten nemen. Dat maakt dat bedrijven andere keuzes maken. Efficiëntie en effectiviteit blijven cruciaal, maar wie alleen maar in de race is voor de laagste kostprijs, gaat het uiteindelijk niet winnen.
Wat merken jullie van die verandering?
Ik denk dat het veelzeggend is dat we steeds meer onze producten en innovaties ontwikkelen vanuit een behoefte in de markt en samen met de markt, in plaats van alleen vanuit een eigen overtuiging. Ik neem even onze twee belangrijkste innovatietrajecten als voorbeeld: HatchCare en GenderSorting. Toen we tien jaar geleden HatchCare introduceerden, waren we de vraag eigenlijk voor. Vroege voeding, direct uit het ei, is nu niet meer weg te denken, maar toen was de markt er nog niet mee bezig. Die vraag hebben we moeten ontwikkelen, vanuit onze eigen overtuiging dat vroege voeding beter was voor het dier en daarmee ook voor het resultaat. Bij GenderSorting ontstond de vraag juist vanuit de markt, door e Duitse wetgeving tegen het doden van eendagshaantjes. Als machinebouwer konden wij daarop inspelen, een techniek ontwikkelen die voorziet in de behoefte om kuikens al in het ei te seksen. Dat is een heel andere invalshoek.
Dat klinkt wel nog steeds als een gedwongen keuze voor duurzaamheid.
Ook dat verandert. We gaan nu ook met GenderSorting aan de slag in een land, waar geen wetgeving is rondom het doden van haantjes, samen met een bedrijf dat daar toch markt voor ziet. De afgelopen jaren hebben we de technologie steeds verder doorontwikkeld. Daardoor staat er nu een heel betrouwbaar systeem dat met 98 tot 99% accuraatheid het geslacht al in het ei bepaalt, terwijl de consument maar 1 tot 2 cent per ei meer betaalt. Dat maakt dat het product ook interessant wordt voor bedrijven die het vanuit wetgeving niet verplicht zijn, maar waar het aansluit bij de maatschap pelijke ontwikkelingen. Het is dan aan hen om dit bewustzijn te vergroten, de bereidheid van de consument om die 1 tot 2 cent meer te betalen voor een ei waarvan ze weten dat er geen kuikens voor gedood zijn. Als de sector zelf, dierenwelzijn financieel kan verwaarden, dan ontstaat de meest duurzame ontwikkeling.
Wat betekent deze transitie voor een bedrijf als HatchTech?
Eigenlijk is het een bevestiging dat we op de goede weg zitten, door te bouwen aan innovaties die passen bij de industrie op het gebied van efficiëntie, betrouwbaarheid en prijs, maar tegelijkertijd de deur openzetten voor een andere manier van werken. In die zin hebben we de tijd mee, want dit is wel echt waaruit HatchTech is ontstaan. Uit het kritisch kijken naar de bestaande werkwijze, die voor anderen misschien vanzelfsprekend is. Hoe zou dat beter kunnen, hoe kunnen we het voor het dier nog beter maken? Onze HatchTraveller is bijvoorbeeld echt ontwikkeld omdat we zagen dat het transport van de kuikens uit de broederij een enorm onderbelicht onderwerp was, en dat dat ten koste ging van de kwaliteit en de gezondheid.
Jullie bedrijf is de afgelopen jaren enorm gegroeid, met het nieuwe kantoor als symbool voor een HatchTech dat geen disruptieve nieuwkomer meer is, maar een gevestigd speler. Hoe zorg je dan dat je toch vernieuwend blijft?
Die nieuwsgierigheid en die drive om het beter te doen, dat zit wel echt in ons DNA. Niet in de laatste plaats dankzij onze oprichter en CEO, Tjitze Meter. Maar je hebt gelijk dat we er zeker aan werken om dat vast te houden. We willen een cultuur creëren waarin iedereen zijn ogen en oren openhoudt en kritisch blijft denken. We blijven altijd vragen stellen. Dat geldt natuurlijk voor onze afdeling research en productontwikkeling, maar zeker ook voor de serviceteams, die onze klanten begeleiden en trainen. Zij zien dagelijks in de praktijk waar nog behoeftes of kansen liggen. En het mooie is: omdat de buitenwereld ook begint te her kennen dat dit ons DNA is, ontstaan nieuwe innovaties steeds vaker doordat marktpartijen bij ons aankloppen met hun vragen, om samen op zoek te gaan naar antwoorden. Ze herkennen dat HatchTech producten ontwikelt die optimaal presteren en robuust zijn. Dit wordt ondersteund door zorgvuldige testresultaten en wetenschappelijk onderzoek. Zo is bijvoorbeeld de HatchCare voor kalkoenen ontstaan.
Hoe past het nieuwe kantoor bij HatchTech?
In de eerste plaats is dit pand een heel comfortabele werkplek voor al onze mensen. Allemaal onder hetzelfde dak. Dat is enorm belangrijk voor de cultuur en om samen vooruit te blijven denken. Daarnaast is het gebouwd zoals wij zijn: open en transparant, met veel glas. Maar het mooiste voorbeeld is natuurlijk het Experience Center, waar we op 1.200 m2 al onze oplossingen en producten laten zien. Geen modellen, geen simulators, maar de echte HatchCare, het echte GenderSorting circuit en de echte HatchTraveller trucks. Dat is voor ons niet alleen een soort permanente beursvloer, het is ook het perfecte trainingscentrum. Onze klanten en hun medewerkers kunnen hier terecht voor tailormade trainingen zodat ze onze producten, en de techniek erachter, door en door kennen en precies weten hoe ze er het beste uit kunnen halen. De innovaties en de mensen samen veranderen de industrie. Alleen dan kunnen we echt het verschil maken.