Skip to main content

Maak kennis met Rick van Emous, onze nieuwe bestuurslid

We hebben een geweldig nieuws! Met genoegen kondigen wij aan dat Rick van Emous de rol van een DPC bestuurslid gaan vervullen. Wij zijn blij dat Rick er is! Namens ons team heten wij Rick van harte welkom en wensen wij hem alle besten in zijn nieuwe functie!

We vroegen Rick om zichzelf voor te stellen.

"Geboren op een veehouderijbedrijf in het altijd prachtige Putten is mijn interesse voor dieren in de genen gekropen. Als een goed Veluws bedrijf hielden we daar naast koeien, varkens, kippen (vleeskuikenouderdieren), honden, katten, pony’s, etc. Het is interessant om na te gaan waarom mijn passie op vleeskuikenouderdieren is gericht. Met name omdat ik me nog goed kan herinneren hoe het is om voor een pakweg 8-jarige broedeieren te moeten uithalen (met de hand) in een behoorlijk vijandige omgeving. In die tijd werden vleeskuikenouderdieren nog regelmatig “broeds” waarbij ze enorm agressief konden reageren richting onschuldige kleine kinderhandjes die hun nageslacht kwamen wegroven. Daarnaast liepen hanen van ongeveer vijf kilogram rond die zich tot doel hadden gesteld om de indringers te verjagen. Om zonder kleerscheuren en gesneuvelde eieren het hok uit te komen ging ik altijd samen met mijn drie jaar jongere broertje (met stok) eieren rapen. Mijn passie voor vleeskuikenouderdieren heeft mogelijk te maken, in vergelijking met koeien en varkens, met de geringere grootte van de ouderdieren. In het algemeen kan ik wel stellen dat pluimvee een regelmatig terugkerende factor is in mijn leven. Tijdens mijn studietijd was het vangen van kippen, samen met broers en vrienden, een zwaar maar financieel aantrekkelijke optie om mijn basisbeurs aan te vullen. Dit was natuurlijk altijd avond- en nachtwerk wat onder de naam ECCC (Emous Chicken Catch Crew) voor de nodige sterke verhalen binnen onze familie heeft gezorgd."

Foto Rick1 small

Gedurende mijn studie aan de CAH en met name de halfjaar stage bij De Schothorst te Lelystad werd mijn interesse voor onderzoek gewekt. Dit resulteerde bijna logisch in mijn eerste baan bij het toenmalige COVP (Centrum voor Onderzoek en Voorlichting Pluimveehouderij) te Beekbergen. Na wat uitstapjes bij andere organisaties en werkzaamheden kwam ik in 1998 toch weer bij de combinatie van mijn eerste liefde uit: onderzoek met kippen. Na jaren gewerkt te hebben aan legkippen kon ik in 2003, tot mijn grote vreugde, weer aan de slag met vleeskuikenouderdieren. Nadat ik in 2007 een project had afgerond over de bevruchtingsproblematiek bij vleeskuikenouderdieren ontstond bij mij het idee om eens serieus naar de voeding van moderne vleeskuikenouderdieren te kijken. Ik werd in dat jaar getriggerd door uitspraken van twee vermeerderaars over het voer van ouderdieren en dan met name de afwezigheid van vet in de dieren. Vanuit deze opmerkingen en aanwijzingen vanuit de literatuur begon het besef te groeien dat het voer niet meer voldeed aan de eisen die een modern vleeskuikenouderdier er aan stelt. Met name de verhouding energie tot eiwit zou groter moeten zijn doordat de dieren door jarenlange selectie steeds meer vlees (borstfilet) en veel minder vet (reserve) aan zetten. Dit was het startpunt voor een groot project waarbij ik onderzoek heb gedaan naar het effect van aangepaste voeders in de opfokperiode op de productieperiode. Na iets meer dan vier jaar studie ben ik op 6 februari 2015 in Wageningen gepromoveerd op het onderwerp: Body compoistion and reproduction in broiler breeders: impact of feeding strategies.

Momenteel ben ik als Senior Researcher werkzaam bij Wageningen Livestock Research te Wageningen. Mijn taak is natuurlijk om onderzoek te doen (aan vleeskuikenouderdieren, vleeskuikens en leghennen) maar vooral om budget te vinden voor dat onderzoek. Het onderzoek en werken met vleeskuikenouderdieren is nog steeds mijn grote passie. Volgens mij heeft dat vooral te maken met het feit dat je in ouderdierenstallen twee totaal verschillende dieren moet houden met hun verschillende behoeften en gedrag. Maar deze dieren moeten wel goed samenwerken om een optimaal resultaat te behalen.

Ik heb heel veel interessante en leuke experimenten en klussen gedaan. Het ontwikkelen van de zogenaamde ‘Quality Time’ stal was daar één van. Verder heeft het schrijven, samen met Roodbont, van het boek Breeder Signals me veel gebracht. Ik hoop dan ook nog de nodige jaren actief te zijn in de pluimveesector! Rick van Emous"

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre