Skip to main content

BBQ met een Togolees smaakje

Op woensdag 20 juni werd de jaarlijkse barbecue opgeluisterd met een korte presentatie over zaken doen met Togo door Wytse van der Meer van soepkippenslachterij Van der Meer uit Dronrijp. Hij was samen met Piet Simons (die door ziekte verhinderd was) naar Togo geweest om zich ter plekke op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen in de pluimveesector. Voordat vice-voorzitter Jan Wolleswinkel Wytse aan het woord liet maakte Mari van Gruijthuijsen, directeur van Jansen Poultry Equipment, melding van het bezoek van een Saudische pluimveedelegatie aan Nederland waarvoor op zeer korte termijn een programma moest worden samengesteld. Hij riep leden van het DPC op om zich te melden als zij deze groep mensen een dag of dagdeel zouden kunnen ontvangen en kunnen vertellen wat zij voor hen zouden kunnen doen.

Zaken doen met Togo, is niet iets wat zo maar in je gedachten op komt, zei Wytse van der Meer. Maar in 2002 kwam hij in contact met een Togolees die vlees van hem wilde kopen. De deal werd snel gemaakt en het geld kwam op tijd binnen. Dus een goede basis voor een mooie handelsrelatie. De vogelpest van 2003 gooide echter roet in het eten en pas in 2004 werd een nieuwe poging ondernomen. De goede reputatie van het Nederlandse product, wat duidelijk minder salmonella besmettingen kende dan producten uit andere landen, zorgde er voor dat Van der Meer en zijn Togolese importeur extra mogelijkheden kregen toebedeeld bij de import van pluimveevleesproducten uit Nederland. Inmiddels heeft het beeldmerk van Van der Meer (de Friese vlag) een positief imago gekregen bij de Togolese consument en is de vraag naar ‘het pluimveevlees met het rode hartje’ het meest geliefd. De familie Van der Meer heeft inmiddels een goede relatie met Togo opgebouwd en helpt actief mee aan de opbouw van de pluimveehouderij, of wel de eiwitvoorziening, in Togo. Er is inmiddels een vrieshuis geopend en de eerste kippenstallen voor leghennen zijn gebouwd. Togo heeft veel goede landbouwgrond wat met buitenlandse hulp tot ontwikkeling kan worden gebracht. Daar kan voedsel voor mensen en voer voor dieren worden verbouwd. Na de inleiding was het tijd voor de BBQ. Een vijftigtal leden genoten wederom van de heerlijke gerechten.

Foto's

Wytse van de Meer (midden) in gesprek met Jan Wolleswinkel en Peter Wijnen van Pluimveepraktijk de Achterhoek De professionele aanpak voor een voortreffelijk gerecht

Jan Wolleswinkel heet de burgemeester van Barneveld Dr. J.W.A van Dijk welkom bij zijn eerste kennismaking met het DPC Het eten en drinken lieten zich goed smaken

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre