Skip to main content

Bolidt: hygiëne en veiligheid - topprioriteit

Het bedrijfsleven staat op dit moment voor tal van uitdagingen. Ook op het gebied van hygiënische vraagstukken. Bolidt focust zich de laatste jaren steeds meer op het thema hygiëne. Het staat centraal in de eigen bedrijfsvoering, maar ook bij het ontwikkelen van kunststoftoepassingen. Het resultaat van jarenlang innoveren zijn vloeren (en wanden) die uitbraken van multiresistente bacteriën tegengaan en extreem hygiënische eigenschappen hebben: naadloos, antimicrobieel, gemakkelijk te reinigen, om maar enkele te noemen. Bolidt deelt haar ervaring graag en denkt met bedrijven mee over allerlei toepassingen waarmee de hygiëne vergroot kan worden.

In de foodindustrie staan hygiëne en veiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Of het nu gaat om pluimveebedrijven, bakkerijen, visverwerkers of zuivelfabrieken: de voedselveiligheid en gezondheid van mens en dier mogen geen enkel moment in gevaar komen. Scherpe voorzorgsmaatregelen zijn nodig, te beginnen bij de basis: de juiste vloer voorkomt uitbraken van bacteriën, is gemakkelijk te reinigen en zorgt ervoor dat medewerkers zelfs bij extreme temperaturen en natte omstandigheden veilig hun werk kunnen doen.

Een virusuitbraak kan enorme consequenties hebben in de pluimvee-industrie.  Pluimveebedrijven wereldwijd – van Bulgarije tot Egypte en van Iran tot Taiwan – werden getroffen door de vogelgriep. Duizenden dieren moesten worden geruimd met grote financiële schade tot gevolg. Behalve de vogelgriep heeft de pluimvee-industrie te maken met veel meer bedreigingen, waaronder Salmonella, Candida, Listeria en Staphylococcus. Allerlei voorzorgsmaatregelen worden genomen om uitbraken van virussen, bacteriën, gisten en schimmels te voorkomen. Van hygiëneprotocollen en douchevoorschriften tot het dagelijks chemisch reinigen van ruimtes en machines. Een strikte hygiëne is niet alleen belangrijk voor het dierenwelzijn en de voedselveiligheid, maar uiteraard ook voor de gezondheid van de medewerkers.

V W 041826 FO01 Belga 36 cmyk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vloeren van levensbelang

Optimale hygiëne en veiligheid begint bij de basis: de vloer. Voor elke sector van de foodindustrie geldt: een hygiënische vloer is een naadloze, poriëndichte vloer. Elk gat en elke scheur kan immers leiden tot vuil- en bacterievorming. Ook de overgang van vloeren naar bijvoorbeeld wanden en afvoerputten moet om dezelfde reden naadloos zijn. Om gaten en scheuren in de vloer te voorkomen, zijn slijtvastheid en duurzaamheid bovendien belangrijke voorwaarden. Machines en druk verkeer van transportmiddelen vormen een zware belasting. Ook zuren – met name caustic soda, salpeterzuur en melkzuur – kunnen een vloer snel aantasten. Kortom, een vloer moet tegen een stootje kunnen en geschikt zijn voor minstens 20 jaar intensief gebruik.

Een ander voordeel van naadloze vloeren is dat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dat wil zeggen: zolang ze bestand zijn tegen het dagelijks gebruik van hogedrukspuit en chemicaliën. Dat brengt ons meteen bij het onderwerp veiligheid. Door water en chemicaliën, maar ook door ingrediënten en dierlijke resten kan een vloer zo glad worden als een ijsbaan. Een stroeve, antislip toplaag sluit de risico’s van uitglijden en vallen volledig uit.                                          

Volledig poriëndicht

Alles bij elkaar een lange lijst van eisen. Om erachter te komen welke vloer het beste werkt in de pluimvee industrie, focust Bolidt zich al decennialang op dit specifieke foodsegment. Intensief samenwerken met foodbedrijven en voortdurend innoveren hebben vloersystemen opgeleverd die voldoen aan de strengste richtlijnen op het gebied van hygiëne en veiligheid. De vloeren van Bolidt dragen bij aan een continue productieproces. Productiestops als gevolg van bijvoorbeeld een uitbraak van bacteriën zijn hiermee uit te sluiten.

Het geheim zit hem allereerst in het materiaal zelf: leg het onder de microscoop en je ontdekt dat het volledig poriëndicht is. Bacteriën krijgen zo geen enkele kans om zich te nestelen in de vloer. De vloeren van Bolidt worden bovendien naadloos aangebracht. Dat geldt ook voor de aansluiting op wanden, plinten, roosters, afvoerputten en goten. Elk vloersysteem kan bovendien geleverd worden met afgeronde plinten en hoeken: ook hier zijn de risico’s op bacterievorming uitgesloten. De vloeren van Bolidt zorgen zo voor een hygiënische omgeving waarin de voedselveiligheid is gegarandeerd.

Behalve het materiaal, is ook de werkwijze uniek. Bolidt heeft de hele bedrijfskolom in één organisatie geïntegreerd en houdt daarmee de volledige waardenstroom in eigen hand. Van het ontwikkelen, produceren, verkopen tot het aanbrengen van de vloeren. Omdat Bolidt de gehele waardestroom in eigen hand heeft, is het niet afhankelijk van derden bij de uitvoering van werkzaamheden. Uiteraard is wel Bolidt afhankelijk van de gestelde restricties voor reizen naar het buitenland en de maatregelen per land tijdens deze periode. De eigen applicatieteams kunnen, met inachtneming van de gestelde gezondheidsrichtlijnen, snel en flexibel projecten uitvoeren. Ook onderdelen zoals werkvoorbereiding, inkoop en logistiek worden door Bolidt zelf uitgevoerd. Elk onderdeel van de waardenstroom kan zo optimaal worden ingericht op de foodindustrie. Hierdoor is Bolidt in staat om de beste kwaliteit te leveren op het gebied van veiligheid en hygiëne.

Bolidt werkt daarnaast volgens de principes van managementfilosofie LEAN. Dat houdt in dat processen optimaal worden beheerst en risico’s geminimaliseerd. Door op deze manier te werken is het lerend vermogen van de medewerkers de afgelopen jaren vergroot. Zij kunnen zich beter verplaatsen in de behoeften van een klant en op deze wijze meer waarde toevoegen.

V W 041677 FO01 Film0203 cmyk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600 kilo per vierkante centimeter

Door het afgesloten oppervlak en de naadloze afwerking is de vloer bovendien gemakkelijk te reinigen. De Bolidtop® 700 serie, die veel in de foodindustrie wordt toegepast, is door en door getest en bestand tegen schoonmaakproducten als Keno San, Food Clean, Diversey en Bio Clean. Een antislip finish zorgt ervoor dat de vloer stroef en slipvast blijft. Dit betekent dat de vloeren van Bolidt optimaal bijdragen aan een veilige werkomgeving. Medewerkers kunnen dankzij het stroeve oppervlak niet uitglijden of vallen tijdens het werk.

Beton is poreus. Ideaal voor bacteriën om zich te nestelen. Om dit probleem op te lossen, heeft Bolidt de Bolidtop® 700 serie ontwikkeld. Dit systeem kan een belasting aan van maar liefst 600 kilo per vierkante centimeter. De Bolidtop® 700 serie gaat ook nog eens zo’n 20 jaar mee. 

 

www.bolidt.com

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre