Skip to main content

Een nieuw jaar en een nieuw begin

Met een grote opkomst startte het DPC op 4 januari het nieuwe jaar. Samen met de VIV werd tijdens de traditionele Nieuwjaarsbijeenkomst in Boerderij Mereveld in Utrecht melding gemaakt van enkele nieuwe initiatieven welke de Nederlandse pluimvee cluster nationaal en internationaal meer erkenning moet geven.

Door Wiebe van der Sluis

De aftrap voor het nieuwe DPC-jaar werd op woensdag 4 januari door voorzitter Jan Wolleswinkel gegeven. Meer dan 120 belangstellenden waren naar de traditionele DPC-VIV Nieuwjaarsbijeenkomst in de vertrouwde locatie, Boerderij Mereveld, in Utrecht gekomen om elkaar een goed nieuw jaar toe te wensen. Jan Wolleswinkel gaf in zijn welkomstwoord een korte terugblik op 2016 en een toelichting op de plannen voor 2017. Hij stond even stil bij de vogelpest griep problemen in menig land in West Europa. Hij zei dat door besmette trekvogels de omgeving vergeven is van het virus en daardoor moeilijk te beheersen. Pluimveehouders moeten alles uit de kast halen om hun bedrijf ziekte vrij te houden.

Lobbyen bij politieke partijen

De positie van de Nederlandse pluimveeketen op de internationale markt is in het geding, zo benadrukt de DPC-voorzitter. Beleidsmakers en politici geven dikwijls blijk van een geringe kennis van zaken over onze sector en daarom heeft het DPC bestuur in 2016 Bureau Berenschot opdracht gegeven de positie van de Nederlandse pluimveeketen in kaart te brengen. Het resultaat is een uitgebreide publicatie ‘Nederland, wereldleider in duurzame pluimveetechnologie’ welke laat zien dat Nederland tot de wereldtop behoort als het gaat om duurzame (productie)technologie in het wereldwijde pluimveecluster. Nu de komende maanden in politiek Den Haag alles in het teken van de verkiezingen staat is het duidelijk, zo benadrukt Wolleswinkel , dat we met zijn allen met de rapport in de hand bij de belangrijke partijen aan het lobbyen moeten om een beter beeld van de pluimveecluster bij de politici achter te laten. Daarbij wordt intensieve samenwerking met andere belanghebbenden in de sector gezocht.

Op naar 40 jaar VIV

Na Volgend op Jan Wolleswinkel zette Ruwan Berculo, Beursmanager bij VNU Exhibitions zette, in het kort nog even de plannen van de VIV uiteen. Daarbij ligt, zo zei hij, op korte termijn de focus op VIV Azië, van 15-17 maart gehouden in Bangkok. Het DPC zal zich ook daar weer manifesteren. Ook zijn er nieuwe VIV-initiatieven te verwachten, waaronder een evenement in Nairobi. Het jaar 2017 zal voor de VIV vooral het jaar zijn van de voorbereiding op VIV Europe in 2018. Dat wordt een belangrijk evenement in Utrecht waar de 40ste verjaardag van de beurs zal worden gevierd. Hij riep alle leden van het DPC op om actief mee te denken over de invulling van het programma.

 

Ei-signalen

Een bijzonder moment werd op deze Nieuwjaarsbijeenkomst ingeruimd voor de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek ‘Ei Signalen’ door de schrijver Piet Simons aan Ben Dellaert, voorzitter van de International Egg Commission. Dit boek is de nieuwe loot in de ‘Signalen’- serie uitgegeven door het DPC lid Uitgeverij Roodbont. Het boek beschrijft op een onderhoudende en goed geïllustreerde manier het ontstaan van het ei, het proces van de productie , vermarkten en verwerken tot voedingsmiddel, de voedingswaarde en wat je zoal meer met het ei en de bestanddelen er van kunt doen. Ook Jan Wolleswinkel en Ruwan Berculo kregen het boek aangereikt. In zijn toelichting op het boek benadrukte Piet Simons dat het ei, na moedermelk de beste eiwitbron voor de mens is. Het boek komt uit aan het begin van het Jaar van de Haan en, zo vervolgde Piet Simons, “Laten we hopen dat onder dat gesternte het boek een bestseller mag worden.”

Na de toost op het nieuwe boek en het nieuwe jaar was er ruimschoots de gelegenheid voor alle aanwezigen, onder het genot van een hapje en drankje, om elkaar een goed Nieuwjaar toe te wensen.

 

 

 

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre