Eindejaarbijeenkomst in teken van vooruitgang
De jaarlijkse eindejaarbijeenkomst van het DPC werd dit jaar op 27 november wederom gehouden op de Vencocampus in Eersel. Onder goede belangstelling werd aandacht besteed aan de vooruitgang.
Met een korte terugblik op het jaar 2013 en een hartelijk welkom tot de aanwezigen opende DPC voorzitter Jan Wolleswinkel de jaarlijkse eindejaarsbijeenkomst van het DPC. Het jaar 2013 was een jaar van vooruitgang in de international activiteiten van de club, maar ook het jaar waarin afscheid werd genomen van Jos Ramekers als voorzitter van het DPC. Het bestuur van de stichting heeft inmiddels Jan Wolleswinkel als diens opvolger benoemd. Hij mocht die rol als waarnemend voorzitter al vervullen tijdens het Nationaal Pluimvee Congres, waar een zeer plezierige ontmoeting plaats vond met de staatssecretaris van Landbouw, Sharon Dijksma. Zij vond het congres zeer stimulerend en het DPC kreeg daarmee de erkenning van het ministerie van Economische zaken als een goed aanspreekpunt voor pluimveeaangelegenheden. Die rol is volgens Jan Wolleswinkel van grote betekenis nu het productschap als zodanig aan het afbouwen is. De groei is er niet uit. Het aantal leden van het DPC blijft toenemen. Piet Simons heeft er volgens de voorzitter weer drie nieuwe bedrijven geworven die het goede werk van het DPC willen ondersteunen. Goed nieuws is er ook te vertellen over de samenwerking met de VIV. Het DPC zal volgend jaar tijdens de beurs in Utrecht present zijn met een eigen stand waar buitenlandse bezoekers ontvangen en voorgelicht kunnen worden.
De deelname van enkele DPC leden aan de economische missie naar Indonesië (waar ook Premier Rutte bij aanwezig was) heeft geen windeieren opgeleverd, zo zei Wolleswinkel. Indonesië maakt een geweldige economische ontwikkeling door (6% groei) en de bevolking uit dat door een toenemende vraag naar pluimvee producten. Daardoor liggen er kansen voor Nederlandse bedrijven om Indonesische pluimveeondernemingen te helpen bij het innoveren van hun houderij- en verwerkingssystemen.
Expertise Centre van start
In het kader van de vooruitgang in de pluimveehouderij is de oprichting van het Poultry Expertise Centre (PEC) van grote betekenis. Ruud Zanders, Lector gezonde pluimveehouderij bij het PEC zette in zijn inleiding “U…en een Gezonde Pluimveehouderij” uiteen dat het PEC een samenwerkingsverband is van bedrijven, overheid en kennisinstellingen die werkzaam zijn in of betrokken zijn bij de pluimveesector. Binnen het Centre, wat gevestigd is in Barneveld, wordt expertise van het onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven gebundeld en benut voor het opleiden van ondernemers en medewerkers die werkzaam zijn in de pluimveesector (nationaal en internationaal), maar ook voor, na- en bijscholing. Het wil een internationaal kennis- en trainingscentrum zijn van en voor de pluimveesector, waarbij in gezamenlijkheid wordt ingespeeld op de vragen vanuit het bedrijfsleven. Het initiatief voor de vorming van het Poultry Expertise Centre is afkomstig van de provincie Gelderland, de gemeente Barneveld en de Aeres Groep, waar onder meer het Groenhorst Barneveld en PTC+ toe behoren. Inmiddels is volgens Zanders een aantal projecten opgestart om de opleidingen binnen het PEC vorm te geven. Er is reeds begonnen met de realisatie van een trainingscentrum en de bouw van een speciale pluimveestal voor een breed publiek. Daarin krijgen de dilemma’s dierwelzijn vs volksgezondheid vs milieu grote aandacht. De ontwikkeling van de landelijke pluimveeopleiding op mbo en hbo niveau is in volle gang. In dit verband wordt een hechte samenwerking met de veelteelt afdeling van het CAH Vilentum in Dronten/Almere nagestreefd. Daarbij wordt een verhoging van de hbo- pluimveeopleiding beoogt. Zanders besloot zijn uiteenzetting met te stellen dat het zijn doel als lector is om de groeibriljanten van deze opleiding een sterke basis kennis mee te geven en voor de sector te behouden. Hij riep de leden van het DPC op om mee te denken en helpen aan het ontwikkelen van een zo goed mogelijke opleiding voor pluimveemensen in binnen- en buitenland. Die opleiding kan zowel op het centrum als via moderne communicatiemiddelen mondiaal worden overgedragen. ,,Want kennisoverdracht over pluimveehouderij is wereldwijd in toenemende mate een aandachtspunt.”
Plannen voor 2014
Na Ruud Zanders kreeg Cees Cornelissen de gelegenheid om de plannen voor 2014 uiteen te zetten. Hij melde dat de nieuwjaarsbijeenkomst op 8 januari wederom in Utrecht wordt gehouden, op 12 maart een marktcafé bij VDL in Eindhoven plaatsvindt, op 25 juni is de jaarlijks BBQ in Barneveld, op 17 september weer een bedrijfsbezoek (wie meldt zich aan?) en op 19 november is de eindejaarsbijeenkomst weer op de Campus bij Vencomatic in Eersel. Cees benadrukte dat de VIV een van de hoogtepunten van 2014 zal zijn en dat het DPC naast een eigen stand ook een cocktailparty voor leden en buitenlandse gasten organiseert op 20 mei. Die buitenlandse gasten komen uit de focuslanden ( Rusland, China, Mexico, India, Indonesië en Saudi Arabië) waarvoor tijdens en rondom de beurs een goed programma zal worden samengesteld. Leden van het DPC worden gevraagd mee te denken over het programma en mensen uit die focuslanden voor te dragen om te worden uitgenodigd voor dit treffen. Na het formele programma werd tijdens het nuttigen van drankjes en hapjes volop gebruikgemaakt van het uitwisselen van informatie. Deze netwerk gelegenheid bleek opnieuw een goede afsluiting van weer een geslaagde DPC bijeenkomst.