Skip to main content

Gezondheidsdienst verwelkomt DPC leden

Met een jaaromzet van € 53 miljoen ongeveer 4,5 miljoen diagnostische bepalingen is de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer een van de meest toonaangevende veterinaire dienstverleners in de wereld. Met de hulp van DPC leden wil het de internationale activiteiten verder uitbouwen.

Door Wiebe van der Sluis

Op 17 september jl. was het Marktcafé te gast bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. De aanvangstijd was deze keer met een uur vervroegd zodat de aanwezige leden het bedrijf in actie konden zien.

Voorzitter Jan Wolleswinkel was blij met de opkomst en verontschuldigde een aantal (bestuurs-)leden die op weg waren naar de VIV China. “We komen graag op locatie om te zien wat onze leden zoal doen,” zo zei hij, en meldde voorts dat het volgende Marktcafé op 19 november bij Vencomatic in Eerstel plaatsvindt. De nieuwjaarsreceptie is wat eerder dan anders en is vastgesteld op 7 januari 2015. Door de ebola epidemie in West Afrika is het niet zeker of de missie naar Nigeria doorgaat. “Ook al wordt aangegeven dat deze dodelijke ziekte een bezoek aan Nigeria niet in de weg hoeft te staan, omdat het in dat land niet op grote schaal voorkomt, houden we toch een voorbehoud”, zo deelde de voorzitter mee. Hij uitte bovendien zijn zorgen over de ontwikkelingen in Oost- Europa. De kontakten met Rusland zijn onder druk komen te staan door wat er op het grote politieke machtsveld in de strijd om Oost Oekraïne gebeurd. En dat in het jaar van 200 jaar handelsbetrekkingen Nederland-Rusland.

`s Werelds grootste

Na de ontvangst werd het gezelschap in twee groepen langs de sectiekamers en laboratoria geleid om een goed beeld te krijgen van wat de GD zoal doet. Deze rondleiding kreeg een vervolg door middel van korte uiteenzettingen van Jan Workamp, sector manager pluimvee, en Gerard Wellenberg, hoofd international special accounts. Onder het motto: “Samen werken aan diergezondheid in het belang van dier, dierhouderij en samenleving” is de GD in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste diagnostisch lab in de wereld, met meer dan vier miljoen bepalingen per jaar. Met een jaaromzet van € 53miljoen, heeft de GD (sinds 2003 een zelfstandige BV) een unieke positie verworven in de driehoek, expertise - diagnostiek – product en diensten voor de veehouderij en hobbydier sector. Voor pluimvee is er nog een vierde poot, zo zei Jan Workamp; de pluimveefaciliteit. Dit instituut heeft een eigen gebouw naast de GD waarin 36 isolatoren zijn opgesteld ten behoeve van specifieke dierproeven. Hiervoor worden spf-dieren gehouden voor wetenschappelijk onderzoek naar bijzondere pluimveegezondheid vraagstukken. Onderzoek naar hoogpathogene ziekte kiemen wordt hier niet gedaan omdat dat voorbehouden is aan het CVI in Lelystad.

 

Internationaal uitbouwen

In het verleden was de GD vooral bedoeld voor de Nederlandse veehouderij, maar in de loop der jaren is er in toenemende mate werk verricht voor buitenlandse bedrijven. Nederlandse bedrijven en dierenartsen die betrokken waren bij de ondersteuning van bedrijven elders in de wereld schakelden vaak de GD in voor diagnostisch werk. En zo heeft de GD een internationale reputatie verworven, welke nog eens wordt versterkt door het aanzien van enkele van haar medewerkers in de international veterinaire kringen. “Door het afnemen van het aantal veehouderijbedrijven in ons land moeten we alle zeilen bijzetten om overeind te blijven,” zo gaf Gerard Wellenberg aan. “En dat doen we door onze international dienstverlening te intensiveren via overheden en particulieren partijen. Daar liggen kansen en die moeten en willen we benutten. We beginnen daarom in 2015 met onze GD Academy voor de opleiding en ondersteuning van dierenartsen in het buitenland”. Om die reden, zo gaven de beide GD medewerkers aan, goed dat dit Marktcafé nu hier wordt gehouden, zodat DPC leden in voorkomende gevallen weten dat ze een beroep op de GD kunnen doen als ze in het buitenland tegen specifieke diergezondheidsvraagstukken aanlopen.

 

Foto’s

 

Jan Workamp zet uiteen dat de GD zich zoal mee bezig houdt met diagnostiek, bedrijfsbegeleiding, monitoring, uitvoering gezondheidsprogramma’s, onderzoek, training en opleiding.

 

 

 

 

 

Met grote belangstelling volgen de aanwezigen de toelichting van Jan Workamp en Gerard Wellenberg op wat de bezigheden en toekomstplannen van de GD zijn.

 

 

 

 

 

Tijdens de rondleiding geeft Gerard Wellenberg uitleg van de activiteiten van de GD.

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre