Skip to main content

Handelsmissie Indonesië

Van 18 tot 22 november jl. bezocht een grote handelsmissie onder leiding van minister-president Mark Rutte Indonesië. Met hem reisden Jan Wolleswinkel overhandigt het nieuwe boek “Broiler signals” aan Dr. Arief Daryanto van Bogor Universityook de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma mee. Deze laatste mag zich in het buitenland minister van Landbouw noemen. In deze grootste handelsmissie naar Indonesië ooit reisden 15 topmensen van multinationals en meer dan 100 vertegenwoordigers van andere bedrijven mee. Het accent voor deelname lag op een aantal sectoren waar Nederland sterk in is en waaruit intensivering van handelscontacten mogelijk moet zijn. Zo waren er delegaties met deskundigheid op het gebied van water, luchtvaart en gezondheidszorg. Uit de topsectoren waren verder vertegenwoordigers vanuit Tuinbouw en Agri en Food aanwezig. Het ministerie van Economische zaken vroeg aan DPC om namens de Nederlandse Pluimveeindustrie bij deze laatste categorie aan te sluiten. Voorzitter Jan Wolleswinkel en secretaris/penningmeester Elze de Jong  hebben hier gevolg aan gegeven en zijn samen met enkele andere leden van DPC , die zich zelf aangemeld hadden, meegereisd.

Naast een aantal officiële plenaire momenten was er ruimte voor  ronde tafelgesprekken   en matchmaking. Tijdens de vele gesprekken werd vanuit Indonesische kant steeds gewezen op de jaarlijkse economische groei van 6% en op de verwachte bevolkingsgroei van 250 miljoen inwoners nu tot meer dan 300 miljoen over enkele decennia. Met name de behoefte aan dierlijke eiwitten en goed en veilig geproduceerd voedsel zal de agenda in de komende jaren gaan bepalen. In een overwegend moslimland is pluimveevlees dan een snel gemaakte keus als het om vraag vanuit de bevolking gaat.  De opkomende middenklasse, nu 20% van de bevolking, krijgt meer koopkracht en stelt meer eisen aan producten. Tijdens een bezoek aan de Universiteit van Bogor werd dit met een cijfermatige toelichting nog eens onderstreept. Er is een grote vraag naar kennis en nieuwe investeerders. Hierin zou vanuit Nederland meer mogelijk moeten zijn. Als voorbeeld werd steeds gewezen op de Nederlandse rol in de melkveehouderij waar Friesland Campina al 90 jaar activiteit in Indonesië laat zien en waarmee tijdens deze missie nieuwe contracten werden afgesloten. Wel is er duidelijk waardering voor veel bedrijven die vaak al jaren in de pluimveesector werken, waaronder een aantal deelnemers van DPC. Op de middag dat matchmaking centraal stond was het een komen en gaan van vertegenwoordigers van bedrijven die al contacten hadden of nieuwe contacten wilden aangaan met Nederlandse relaties. Vaak werden hier vervolgafspraken over gemaakt.

Bij de afsluitende bijeenkomst constateerde premier Rutte dat een nieuwe periode van samenwerking met Indonesië is aangebroken en dat vooral vooruit moet worden gekeken. Hij zelf wil over 1,5 jaar weer terug gaan om dan een verdiepingsslag te maken. De Nederlandse overheid zal het bedrijfsleven met stimulerend beleid helpen contacten in Indonesië te leggen of te versterken. Omdat Indonesië vanaf 2015, samen met een aantal buurlanden, een vrijhandelsblok gaat vormen is een handelsroute langs deze weg uiterst interessant. Binnen het bestuur van DPC zal bezien worden welke rol DPC hierin kan vervullen.  

Bijschrift foto:

Jan Wolleswinkel overhandigt het nieuwe boek “Broiler signals” aan Dr. Arief Daryanto van Bogor University

 

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre