Nieuwe jaar met optimisme begonnen
De goed bezochte Nieuwjaarsreceptie in “Boerderij Mereveld” in Utrecht straalde optimisme uit. De economische recessie heeft veel bedrijven pijn gedaan, desalniettemin geven velen blijk van veerkracht en zien het nieuwe jaar met optimisme tegemoet.
“We kijken vooruit en zijn benieuwd wat het nieuwe jaar ons brengt”. Met deze woorden begon DPC-voorzitter Jan Wolleswinkel zijn welkomstwoord van de jaarlijkse DPC / VIV Nieuwjaarsreceptie in Boerderij Mereveld in Utrecht. De opkomst voor deze bijeenkomst was groot en de sfeer was prima. Met een beetje geluk halen we dit jaar het 100ste deelnemer binnen, zo zei de voorzitter. Hij benadrukte dat samenwerking tussen de verschillende schakels en bedrijven in de pluimveehouderij voordeel oplevert. Dat is de “Dutch Approach” zo benadrukte hij. “Samen staan we sterk”.
De kracht van samenwerking werd onlangs nog eens benadrukt in het rapport “Kip: het meest complexe stukje vlees” van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (zie: http://www.louisbolk.org/downloads/2817.pdf). De Raad stelt daarin dat minstens 40 gespecialiseerde en innovatieve schakels een rol spelen bij de productie van een gezond en relatief duurzaam stukje vlees. Opvallend, volgens Wolleswinkel is dat we het goed doen maar dat we er niet voor gezorgd hebben dat er ook iets aan wordt verdiend. Het is nog te vaak ieder voor zich. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat de pluimveevlees consumptie in Nederland in vijftig jaar tijd vertienvoudigde: van 2,1 kilo in 1960 naar 22,4 kilo persoon in 2011.
Met het oog op de toekomst heeft de sector, volgens het rapport, een of meer ketenregisseurs nodig die er voor zorgen dat de schakels elkaar goed kennen en vertrouwen, zodat geen informatie wordt achtergehouden en samenwerking tot een duurzame productie en een goed verdienmodel zal leiden. Volgens Wolleswinkel is er al veel gewonnen als bedrijven, zoals binnen DPC, elkaar goed kennen en samenwerken. Hij wenste een ieder een goed 2014 toe.
VIV activiteiten
Het jaar 2014 is ook het jaar van VIV Utrecht. Volgens VIV-beursmanager Ruwan Berculo gaat het evenement in mei (20-22/5) een waar spektakel worden waar we met zijn allen laten zien op welk technologisch hoog niveau de Nederlandse pluimveeindustrie staat. In het kader van de samenwerking tussen DPC en VIV worden extra activiteiten georganiseerd voor de beste businessleiders uit de DPC-focuslanden. DPC deelnemers worden opgeroepen om actief mee te werken in dit programma en te melden wie van hun relaties zij graag uitgenodigd zien voor de exclusieve DPC Cocktail op de openingsdag van de beurs.
De VIV gaat dit jaar op de laatste beursdag een speciale Lage Landen Dag organiseren voor veehouders uit België en Nederland. Voor hen worden inhoudelijke Nederlandstalige programma’s gepresenteerd met veel aandacht voor innovaties en verbeteringen op weg naar een duurzame productie van pluimveevlees en eieren. De dag wordt afgesloten met een Lage Landen Borrel voor relaties van de participerende deelnemers.
Van Abu Dhabi naar Alpe d’HuZes
Andries de Vries meldde dat de digitale presentatie van de leden op de website verbeterd zal worden. Hij verzocht tevens leden showcases aan te dragen en bedrijven te noemen waar buitenlanders een bezoek aan kunnen brengen als ze via DPC naar Nederland komen. Bovendien meldde hij dat er een verzoek vanuit Abu Dhabi was gekomen om een presentatie te geven over duurzame landbouw en zou graag zien dat diegene die actief is op dat terrein zich bij hem meldt.
Jan Wollewinkel sloot het formele deel van de receptie af met de vraag of er belangstelling is om tijdens de Alpe d’HuZes (http://www.opgevenisgeenoptie.nl/), de geldinzamelingsactie tegen kanker, onder de vlag van Big Challenge een team van DPC mee kan doen. De vraag was afkomstig van Cor van de Ven van Vencomatic. Hij is de contact persoon en liet gedurende de gemoedelijke receptie weten dat hij ter plekke voldoende belangstellende leden had gevonden om er voor te zorgen dat er op 5 juni een DPC-team aan de start staat om de Alpe d’HuZez enkele keren op te fietsen of te lopen. Daarmee is een eerste stap gezet naar een goede samenwerking en een succesvol 2014.
Aanbevelingen uit het rapport :
“Kip: het meest complexe stukje vlees”
1. Breng het complexe netwerk achter de kipfilet nader in kaart.
2. Neem gezamenlijk verantwoordelijkheid voor duurzame productie en organiseer
leiderschap en regie in de keten.
3. Deel meer informatie.
4. Ontwikkel nieuwe business modellen.
5. Treed in dialoog met de samenleving, inclusief consumenten.
6. Herdefinieer de rol van de overheid.