Skip to main content

Prioriteiten stellen op DPC eindejaarsbijeenkomst

De Nederlandse pluimveesector staat op hoog innovatief niveau en dat wordt internationaal onderschreven. Helaas is dat feit niet alom in de Nederlandse samenleving en bij de politiek bekend. Daar moet iets aan worden gedaan om deze innovatieve voorsprong te kunnen blijven behouden. Maar wat zijn dan de speerpunten en prioriteiten?

“Wereldleider in Duurzame Pluimveetechnologie” is de titel van een door adviesbureau Berenschot in opdracht van het DPC samenstelde publicatie waarin de Nederlandse pluimveecluster in vogelvlucht wordt beschreven. Tevens wordt daarin een blik op de toekomst van de Nederlandse pluimveesector geworpen. Tijdens de eindejaarsbijeenkomst van het DPC op woensdag 30 november op de Venco Campus in Eersel gaf Ruud Duijghuisen, manager business development van Wageningen UR en bestuurslid van het DPC een kort inhoudelijk overzicht van de publicatie. Vervolgens werd onder leiding van DPC voorzitter Jan Wolleswinkel de in de publicatie genoemde speerpunten besproken en prioriteiten benoemd.

Speerpunten uitwerken

In zijn openingswoord van deze bijeenkomst sprak Jan Wolleswinkel zijn blijdschap uit over de zakelijke berichtgeving van de recente vogelpestuitbraken. In het verleden was dit wel eens anders. Toch blijven de ziekte-uitbraken ons zorgen baren omdat het grote gevolgen voor onze export kan hebben. Wolleswinkel gaf daarnaast een korte terugblik op de geslaagde DPC activiteit tijdens Eurotier en op de presentatie van het Berenschot rapport op 13 oktober tijdens de Romijnlezing van de WPSA in Nieuwspoort - Den Haag aan twee leden van de vaste kamercommise voor landbouw. Deze kamerleden namen het rapport met genoegen in ontvangst, maar wezen er met nadruk op dat dit soort initiatieven meer impact zullen hebben wanneer deze sectorbreed uitgedragen worden en niet zoals nu met verschillende publicaties van drie verschillende sectoren uit de pluimveecluster.

Het DPC-rapport  bevestigt dat de Nederlandse pluimveehouderij nationaal en internationaal een belangrijke sector is. Maar, zo stelde Wolleswinkel, wij willen nu ook zo graag dat anderen in Nederland dat vinden. Om dat mogelijk te maken moet je met feiten komen en die staan in deze publicatie. Nu is het zaak om daar wat mee te doen en actieplannen te formuleren op basis van de in het rapport genoemde speerpunten:

  1. Dialoog met de maatschappij
  2. Samenwerken
  3. Eerlijke regegeving – levelplaying field
  4. Een stimulerings- en innovatieklimaat

De leden wordt gevraagd om een prioriteitenlijst te maken en aan te geven bij welke speerpunt zij zich willen inzetten.

Samenwerking geboden

Tijdens de discussie werd duidelijk dat iedereen er van overtuigd is dat er dringend actie geboden is. Als we eenmaal onze voorsprong kwijt zijn krijgen we die niet meer terug. Daarom moet de sector blijven streven naar een duurzame diervriendelijke en innovatieve pluimveehouderij. Die bied overlevingskansen voor zowel de primaire sector als de toeleverende en verwerkende industrie. Door het afschaffen van de productschappen is de geldstroom vanuit de sector vooronderzoek opgedroogd en er is geen alternatief voor gekomen ondanks de toezeggingen van de overheid. Ook initiatieven vanuit de sector hebben niet het gewenste resultaat gehad.

Een betere samenwerking inde sector is gewenst, zo is de algemene opvatting, pas dan kunnen er resultaten worden geboekt. Dan kunnen we weer met een betere voorlichting tot de consument doordringen en lesprogramma’s voor scholen maken. Want, zo werd gesteld, een continue push richting het onderwijs kan een tegenwicht bieden tegen de onderwijspakketten van Wakker Dier.

Vanuit de aanwezigen werd een oproep gedaan om een denktank samen te stellen die een duidelijke doelstelling en strategisch plan van aanpak gaat formuleren voor de gehele pluimveecluster. De sector moet de regie weer in handen krijgen om de zelf gekozen stip aan de horizon te bereiken. Jan Wolleswinkel pikte deze oproep op en gaf aan deze mee te nemen naar de bespreking die hij op 1 december met voorzitters uit andere geledingen van de pluimveecluster heeft. Daarmee werd een vruchtbare eindejaarsbijenkomst afgesloten en werd iedereen uitgenodigd voor de Nieuwejaarsreceptie op woensdag 4 januari.

Door Wiebe van der Sluis

 

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre