Skip to main content

Russische pluimveemarkt biedt kansen

Rusland is een land met vele mogelijkheden voor de Nederlandse pluimveeindustrie. Dat bleek uit de woorden van verschillende sprekers tijdens het Nationaal Pluimveecongres van Dutch Poultry Centre, welk op woensdag 23 mei in Wijnfort te Lent werd gehouden.

Een grote groep DPC-leden en belangstellenden kon op het Nationaal Pluimvee Congres door dagvoorzitter Jan Wolleswinkel welkom worden geheten. De aftrap geschiedde door DPC voorzitter Jos Ramekers. Hij memoreerde de vele felicitaties die hij had ontvangen bij zijn benoeming tot voorzitter vanuit diverse met de pluimveesector gelinieerde organisaties als ook organisaties die niets met de sector te maken hebben maar zich met belangstelling afvroegen wat het DPC nu precies inhoud. Velen zien het DPC als een voorbeeld van goede samenwerking tussen de diverse geledingen in de sector om kennis en ervaring te delen met collega’s in binnen en buitenland. De samenwerking met het Netherlands African Business Council zal de mogelijkheid bieden om aan dat laatste extra invulling aan te geven. Ramekers feliciteerde DPC-lid Vencomatic met de toekenning van de Koning Willem I prijs voor het MKB, welke door Prins Willem Alexander op de Floriade aan Cor van de Ven is uitgereikt. Echter eer Ramekers met deze positieve mededelingen kon beginnen stond hij even stil bij het plotseling overlijden van Pierre Stals, al sinds jaar en dag een van de boegbeelden van Stork PMT (tegenwoordig Marel). Hij kende Pierre ruim dertig jaar en sprak een kort in memoriam over hem uit.

Vragen beantwoorden
In het eerste half jaar van zijn voorzitterschap heeft Ramekers ervaren dat het DPC een sterke rol vervult bij het promoten van de Nederlands pluimveeindustrie in het buitenland. De vele vragen vanuit het buitenland of van buitenlanders in Nederland die op het DPC afkomen getuigen van het belang van de club. Het netwerk van bedrijven en de goede samenwerking met de VIV helpt daarbij sterk om adequate antwoorden te geven. Een van de landen waar het DPC zich de afgelopen jaren sterk op heeft gericht is Rusland. Prof. dr. ir. R.(Ruud) B.M Huirne, van de WUR en Rabobank, zette in zijn inleiding uiteen dat dit er toe heeft geleid dat er nu een masters-opleiding in Agribusiness Administration is gestart om lacunes in opleidingen voor het agrarische bedrijfsleven op te gaan vullen. Er is een notoir gebrek aan HAS mensen, die wetenschap met de praktijk kunnen verbinden. Investeerders in Rusland zijn zich, volgens Huurne, daarvan bewust nadat ze ervaren hebben dat ze onvoldoende grip hadden op het sterk gesegmenteerde gebeuren binnen de bedrijven. Door het opleiden van mensen die de verschillende segmenten kunnen overzien en koppelen, waar HAS-ers vaak in zijn geschoold, kunnen snelle stappen vooruit worden gemaakt in het verbeteren van individuele bedrijfsresultaten.

Marktonderzoek
Andries de Vries, in zijn hoedanigheid als programma manager van het DPC, belichtte de wijze waarop het DPC Rusland benadert en introduceerde Dr. ir. Igor A Chtcheglov, voormalig Landbouw Attachee van Rusland in Nederland. Chtcheglov heeft onderzoek gedaan naar aspecten van ontwikkeling en kansen in Rusland voor de pluimveeindustrie en wie de beslissers in de markt zijn. Volgens hem liggen er grote mogelijkheden in Rusland, maar de markt wordt op dit moment sterk gedomineerd door een aantal zeer grote spelers. De pluimvee markt groeit met de sterke vraag naar pluimveevlees en eieren. De vleesmarkt wordt ernstig beïnvloed door de Afrikaanse varkens pest. Als ze deze varkensziekte niet onder controle krijgen zal de vraag naar varkensvlees minder groeien wat gunstig zal zijn voor de pluimveesector. Nu Rusland mogelijk toetreed tot de WTO zal de Russische agroindustrie een nieuwe ontwikkelingsfase ingaan en zullen zich nieuwe kansen aanbieden. Welke dat zijn liet Chtcheglov in het midden, maar zijn volgens hem en Andries de Vries in het exclusief voor DPC-leden geschreven onderzoeksrapport te lezen.

Rusland coördinator
Bedrijven die toegang tot de Russische markt zoeken of ondersteuning wensen bij hun werk in Rusland kunnen de hulp in roepen van DPC’s Rusland coördinator mevr. Irina Tutert-Mikhailova. Zij spant zich in om de reputatie van de Nederlandse pluimveeindustrue te bevorderen, de naamsbekendheid van DPC leden in Rusland te verbeteren en het netwerk in Rusland uit te breiden. Ze is bezig een databank van partners op te bouwen en onderzoek te doen naar knelpunten en oplossingen bij het zaken doen met Rusland. Via Nederlandse succes verhalen en praktijkbezoeken van Russische managers aan door Nederlanders ingerichte bedrijven of bedrijven in Nederland worden routes naar samenwerking voorbereid. Tijdens VIV Rusland 2013 zal daarom opnieuw een bijeenkomst worden gehouden waar business relaties elkaar kunnen treffen. Rob Bornstein van de VIV zette later op de middag uiteen dat deze bijeenkomst een speciale betekenis krijgt vanwege het feit dat 2013 in het teken zal staan van de bilaterale betrekkingen tussen Rusland en Nederland. In dat jaar besteden beide landen aandacht aan de bijzondere onderlinge relatie met een breed programma om de samenwerking op het gebied van economie, cultuur, sport, onderwijs en wetenschap en rond politiek-maatschappelijke thema’s te versterken.

Kwaliteit zorgt voor groei
Om een voorbeeld te geven van een goede samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en successen van Nederlandse bedrijven in Rusland vertelde Bert van den Brink hoe hij Brinky in St. Peterburg op de kaart heeft gezet. 15 jaar geleden kocht hij een failliet bedrijf wat 3.5 tot 4000 ton vlees per week produceerde. Samen met zijn businesspartner Youri slaagde hij er in om het bedrijf tot een succes onderneming te maken met een sterke marktpositie in noord Rusland. Hun doel was om eerst maar een s 5000 ton pluimveevlees te produceren en mogelijk uit te groeien naar 6000 ton. Hun credo was: als je 20.000 moederdieren kunt houden dan kun je ook 200.000 houden. Via vallen en opstaan en de aanvankelijke tegenwerking van de bureaucraten zijn ze er in geslaagd om na 15 jaar er een bloeiende onderneming te hebben wat binnen afzienbare tijd ongeveer 12.000 ton pluimveevlees per week kan produceren. Door alle productie fases in één hand te houden zijn ze niet afhankelijk van anderen en daarmee verzekerd van continuïteit in de kwaliteit van de input en output. Aanvankelijk werd veel gebruik gemaakt van geïmporteerde materialen en grondstoffen, maar gaan de weg zijn ook Russische toeleveranciers bewust geworden van onze eisen en slagen er in om aan onze wensen te voldoen. Daarmee laten ze zien dat ze graag zaken met ons willen doen en willen leren wat moderne bedrijfsvoering (volgens de Dutch approach) aan eisen stelt. Met deze inleidingen en een daaropvolgende boeiende discussie heeft het DPC voldaan aan de vraag om informatie over zaken doen in Rusland. Ze wist de bezoeker te boeien en met een tevreden gevoel naar huis te laten keren.

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre