Skip to main content

Voorzitter DPC Jan Wolleswinkel: PLUIMVEE 2030

In deze coronatijd heeft elk bedrijf te maken met de steeds wisselende regelgeving in Nederland en elders die ten doel heeft het virus te bestrijden en terugkeer naar meer vrijheden te versnellen. Het beperken van reizen, het op afstand vergaderen, het thuiswerken en het 1,5 meter afstand houden zijn de meest zichtbare uitingen van de huidige crisissituatie. Ook DPC heeft dit jaar de meeste bijeenkomsten moeten laten vervallen om aan de nu geldende regels te kunnen voldoen. Dit alles in afwachting van andere en betere tijden.

Die blik vooruit was ook de inhoud van het jubileumnummer van het blad Pluimveehouderij dat in september 50 jaar bestond. Al die jaren is deze gezamenlijke uitgave van Misset Uitgeverij BV in Doetinchem en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) toonaangevend geweest in de informatievoorziening aan en over de Nederlandse pluimveehouderij. De titel van dit speciale nummer is Pluimvee 2030 en een groot aantal toonaangevende personen uit de primaire sector en uit de periferie kijken vooruit naar het jaar 2030 en naar wat de nabije toekomst de pluimveehouderij gaat brengen.

Ook een aantal deelnemers aan DPC komen hier aan het woord. Zo stelt Thijs Hendrix ( president-directeur van Hendrix Genetics) dat samenwerken de sleutel voor de toekomst is. Rekening houden met maatschappelijke wensen ligt ten grondslag aan de fokprogramma’s van zijn internationaal opererende bedrijf. Hilko Ellen (onderzoeker huisvesting WUR) en Lotte van der Ven (CEO Vencomatic Group) spreken over slimme technische toepassingen om pluimveehouders te ontzorgen en bij te dragen aan beter resultaten en verduurzaming. Ook zij benadrukken dat samenwerken de toekomst is. ‘Door samen te werken, open en transparant te zijn en kennis te delen gaan we een goede toekomst tegemoet en kunnen we als Pluimvee Nederland BV zeker voorop blijven lopen’.

De vraag hoe pluimvee in 2030 gevoerd wordt komt in een gesprek met Laura Star (onderzoeker Schothorst Feed Research en lector Pluimveevoeding en Duurzame Pluimveehouderij bij Aeres in Dronten) en de nutritionisten Albert Dijkslag (ForFarmers) en Dennis van Vilsteren (AgruniekRijnvallei) aan de orde. De rol van al dan niet regionaal geteeld voedsel, in het bijzonder van soja, wordt bezien in het licht van toenemende politieke discussie over dit onderwerp. Aandacht wordt besteed aan de mogelijkheid om eiwit uit insecten te winnen, waar Jansen Poultry Equipment in Barneveld nauw bij betrokken is.

Nog andere thema’s waar veel van onze leden bij betrokken zijn passeren de revue. De gezondheidszorg met minder of geheel geen antibiotica, de toenemende mogelijkheden van in-ovo-vaccinatie en de veranderende huisvestingssystemen zullen veel aandacht vragen. Uitvoerig wordt geschreven over de afzet en verwerking van zowel pluimveevlees als eieren. Dit ook in relatie van de kostprijs van het Nederlandse product tot andere (EU)landen. Een aantal grote spelers uit die wereld geven hun visie in uitgebreide interviews.

Het hoofdartikel van Jan Vullings (hoofdredacteur) wijst nog eens naar de vorig jaar door de minister en de belangenbehartigende organisaties vastgestelde Uitvoeringsagenda Pluimveehouderij. Hier staat dat Nederland de proeftuin is voor wereldwijde marktleiders in de primaire en verwerkende sector. De missie van DPC om de goede reputatie en het sterke imago van het Nederlandse pluimveecluster te bewaken en wereldwijd te versterken blijft onveranderd staan en sluit naadloos aan bij de inhoud van dit jubileumnummer.

Jan Wolleswinkel voorzitter DPC

 

Volg ons op

Contact

Dutch Poultry Centre
Landjuweel 15
3905 PG  Veenendaal
The Netherlands


Kamer van Koophandel 08132038


© 2023 Dutch Poultry Centre